Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Kaikki blogit puheenaiheesta Reformaatio

Juhlavuodet muuttuvat aikojen mukana

 

Historia elää ajassa

Historiaa kirjoitetaan ajassa eli kukin aikakausi tulkitsee omasta kokemuksestaan ja aatteellisesta näkökulmastaan menneen ajan tapahtumat samoja faktoja uudelleen arvioiden. Niinpä esim. tämän päivän reformaatio oli uskonpuhdistus 1917 ja vielä 1967 ja varmaan 1987. Nyt se kuvastaa kirkkojen lähentymistä.

Renessanssi edelsi reformaatiota – kirjoituksessa heijastus myös tähän päivään

------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------

Emme aina ole olleet näin suvaitsevaisia ja humaaneja

"Juutalaisia ja mustalaisia on aina vainottu, koska he eivät vastoinkäymisten uhallakaan ole suostuneet sulautumaan ympäristöönsä, vaan ovat sitkeästi säilyttäneet pateettiset ja ylpeät heimopiirteensä."

Islamin reformaatiota voitaisiin edistää lupakäytännöillä

Terrorismin ennaltaehkäisemiseksi islamin on uudistuttava. Nyt innovoidaan vapautuneesti! Reformaation edistämiseksi uskonnollisten yhteisöjen johtamiseen tulisi luoda euroopanlaajuinen lupakäytäntö. Suomi voisi näyttää Euroopalle suuntaa.

Maanantaina 22.5 Helsingissä järjestettiin keskustelutilaisuus Helsingin suurmoskeijasta ja sisäisestä turvallisuudesta. Tilaisuuden ajankohtaisuus ilmeni ikävällä tavalla heti seuraavana päivänä Manchesterin tapahtumien kautta.

Tehtävämme on pitää syrjittyjen puolta

"Jos joku kysyy ja sitä syvästi harkitsen, olen valmis vihkimiseen. Yhteiskunta on ollut avioliittoasiassa kristillisempi kuin kirkko, ja tehtävämme on pitää niiden puolta, jotka ovat tulleet syrjityiksi", Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa  tiistaina 31.1.2017. Kanala ajattelee, että kirkon on syytä siirtyä nykyaikaan. "Siksi näen tarpeellisena, että nyt on ihmisiä, jotka ovat valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja."

Seksin Einstein

"Katsokaa, mitä ihmiset tekevät ja ovat aina tehneet", lauloi neliääninen queer-lauluryhmä Schwanzen Sängerknaben tanskalaisen teatteriseurueen  Livingstones Kabinetin vierailuesityksessä The Einstein of Sex Espoon kaupunginteatterissa torstaina 13.10.2016. En ole koskaan ollut musikaalien ylin ystävä, mutta kyllä näin älykkäästi tehty musiikkiteatteri tempaa mukaansa.

Reformaatio, adiafora ja avioliittolaki

Reformaation 500-juhlavuoden lähestyessä luterilaiset kirkot etenkin Länsi-Euroopassa valmistautuvat juhlavuoden viettoon kahtalaisissa tunnelmissa. Kerran voitokas ja nopeasti levinnyt tulkinta kristinuskosta on joutunut tilanteeseen, jossa uskonnon merkitys yhteiskunnassa on nopeasti vähentynyt ja ohentunut. Uskonnosta on tullut yksityisasia ja sen paikka kuuluu yksityiseen piiriin. Reformaattoreiden ydinsanoma (”jumalattoman vanhurskauttaminen”) saattaa vastata kysymyksiin, joita ihmiset eivät kysy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä