Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Kaikki blogit puheenaiheesta Lomaraha

Touko Aalto ei tarvitse populismia

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto vaikuttaa energiseltä, motivoituneelta ja asioihin paneutuvalta henkilöltä, joka on tervetullut ajamaan yhteisiä asioitamme. Hän pärjää hyvin asialinjalla ja edustaa habitukseltaan "rehellistä" poliitikkoa.

Mikä on lapsen arvo Suomessa?

Pienipalkkaiset vanhemmat ovat hätää kärsimässä lasten hyvinvoinnin takaamisessa.

Lapsia voi olla yksi, kaksi, jopa enemmän.

Todellisuus on karsea, kun yrität kasvattaa lapsista kunnon kansalaisia kaksin. Kustannukset nyky-yhteiskunnassa ovat suuret, vaikka on vauvavapaat, äitiyspakkaukset, neuvolat, koulut ja kirjat. Yksin kasvattaa lapsi ja maksaa pienestä palkasta lapsien tarvitsemat hoito-/koulutus-/harrastuskulut ovat jopa ylivoimaisia. Yksinhuoltaja joutuu luopumaan henkilökohtaisesti paljosta, että pystyy selviämään arjesta.

Lomaraha on oikeastaan yksivuotinen sosiaaliturvatili

Joissakin työehtosopimuksissa, muttei kaikissa, määritellyt lomarahat ovat aika-ajoin herättäneet kritiikkiä ja niitä on pyritty leikkaamaan esimerkiksi kilpailukykysopimuksessa ja joidenkin yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksissa, joskus onnistuneesti, joskus ei. Tyypillinen lomarahojen vastustus perustuu siihen, että ne olisivat aikansa eläneitä, koska ne olisivat alunperin olleet käytössä lomaltapaluurahoina teollisuudessa 1960-luvulla siksi, että työntekijöillä olisi ollut kannustimia jäädä Suomeen mieluummin kuin muuttaa silloisten parempien palkkojen perässä Ruotsiin.

Lomaraha ei ole harmiton rakenne

Hallitus on aikeissa viedä lomarahat osaksi lainsäädäntöä, mikä potentiaalisesti voisi tuoda lomarahat myös työpaikoille, joissa sitä ei ennestään ole ollut. Ilmeisesti tämän olisi kuitenkin tarkoitus onnistua niin, ettei työpaikkojen palkkakustannukset kasvaisi. Pohjimmiltaanhan lomaraha on vain yksi, hieman outo osa palkkaa, eikä se sellaisenaan juuri vaikuta työnantajan tai työntekijän asemaan. Kokonaisuudessaan uskoisin sen kuitenkin olevan suomalaiselle yhteiskunnalle haitallinen käytäntö.

Leikkaus ei olekaan leikkaus

Lomarahat -30% ja ensimmäisen sairauspäivän karenssi.

Eivät nämä ole mitään "leikkauksia". Ne ovat tulonsiirtoa yritysten omistajille. 

Juhana Vartiainen harvinaisen rehellisenä poliitikkona kertoi, että hallituksen toimien tarkoituksena on "korjata työn ja pääoman tulonjaon suhde". Tämä(kin) käsitys on kummallinen, jos katsotaan vähänkin pitempää ajanjaksoa: http://www.findikaattori.fi/fi/38

 

Yhteiskuntasopimus, tuo Sipilän kuntauudistus

Vieläkö joku jaksaa yrittää ymmärtää Sipilän logiikkaa. Näin Yle tänään:

"Tähän asti lomarahasta on sovittu alakohtaisilla työehtosopimuksilla, mutta hallitus päätti maanantaina, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset perutaan ja sen sijaan työntekijöille säädetään lakisääteinen lomarahaoikeus. Enimmäismäärä olisi noin 30 prosenttia vähemmän kuin useimmilla aloilla nyt on.

Lomarahat - Hallitus voisi oppia Nokian virheistä

Aikaisemmin tällä viikolla uutisoitiin näyttävästi Nokian johtajat tuhosivat Nokian: "Nyörejä hallussaan pitänyt ylin johtajisto erkaantui tuotteiden kehittäjistä ja keskijohdosta, kun kilpailijat alkoivat rynniä rinnalle. Keskijohto sävytti alempaa tulevaa viestiä markkinoista ja kuluttajien tarpeista sellaiseksi..."

Sipilä ei tiennyt lomarahoista!

 

Kätilöjuttu meni kevennyksenä.

Mutta kun pääministeri ilmoittaa, että he eivät olleet ymmärtäneet, ettei lomaraha koske kaikkia. Se ylittää ymmärryksen. Eli lomarahan leikkaamisesta pelastus. (Mahdollisimman suora lainaus A-studiosta pääministerin puheenvuorosta: "Kun selvisi, että osa työntekijöistä ei saa lomarahaa ollenkaan".)

Pakottava palkankorotus

Hallitus on nyt ehdottanut, että sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkaamisen sijasta leikataankin lomarahaa 30%:lla. Ihan hyvä siinä mielessä, että osuuhan se nyt tasaisemmin eri aloille, eikä kiristä erityisesti muutenkin matalapalkkaisten alojen tulotasoa. Mutta en voi lakata ihmettelemästä Sipilän hallituksen järkeilyä asiaan liittyen.

Lomarahan alennukseen liitettävä pienituloisten verohelpotus

SAK on on heiluttanut pienituloisten naisten lippua viimeaikaisessa retoriikassaan kuni autokauppias ympäristöaatetta uusien autojen menekinedistämisessä. Loppupeleissä kolmen litran monsteriauto myydään kuitenkin paperityöläisen matkailuvaunua vetämään. - Lauri Lylykin puhuu vain kaksi tonnia ansaitsevista joten SAK on ilmeisesti pudottanut ykkösellä alkavia palkkoja ansaitsevat kelkastaan kuten Maalaisliitto pudotti aikoinaan pienviljelijät kärryiltään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä