Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Sosiaaliturvan haitallisista kynnyksistä voidaan luopua

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt pohtivat parhaillaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan portaistamista. Kannustavuuden lisääminen on hyvä tavoite, mutta uutta portaikkoa ei tarvitse rakentaa. Parempi on siirtyä lineaarisiin malleihin.

Sosiaaliturvan määräaikaisuuksilla, kynnyksillä ja portaikoilla on ainakin kaksi haitallista sivuvaikutusta. Kynnyksittäin muuttuvat etuudet muodostavat kannustinloukuiksi, joiden haitallisuus on tunnustettu jo vuosikymmeniä. Tuen vastaanottajan ei kannata yrittää parantaa omaa tilannettaan, koska korkeat kynnykset saavat yrittämisen vaikuttamaan kannattamattomalta. Kynnyksien seurauksena esim. ansiosidonnaiselta työllistyminen voimistuu selkeästi määräaikaisen tuen lopun lähestyessä.

Edellistä vaarallisempia ovat äkkijyrkästi laskevat etuudet. Tukijärjestelmien kiemuroita tuntemattomalla tukitasojen leikkaukset saattavat tulla arvaamattomani yllätyksinä. Äkillisten tulotason tipahtamisten seurauksena ihmiset joutuvat ahtaisiin ja ahdistaviin tulottomuusloukkoihin, joista ulospääsyyn käytetään myös epätoivoisia keinoja, kuten pikavippejä. Opintotukien takaisinperinnän myötä ongelman tunnistavat ainakin tuhannet opiskelijat.

Uusien tietorekisterien ja tiedonkulun reaaliaikaisuuden parantuessa sosiaaliturvan kynnyksille on vaikea löytää perusteltuja syitä. Koska tärkeimmät reaaliaikaiset tulo-, vero- ja sosiaaliturvarekisterit ovat olemassa, niiden tarjoama potentiaali kannattaa ottaa käyttöön. Portaiden ja kynnysten sijaan rahan siirrot sekä valtiolta kansalaisille että kansalaisilta valtiolle on muutettavissa lineaarisiksi, progressiivisiksi tai regressiivisiksi.

Ansiosidonnaisen ja useimpien sosiaaliturvan muotojen laskentayksikkö on vuorokausi. Kolmen kuukauden välein porrastetun aleneman sijasta tuen määrä voisi laskea lineaarisesti ensimmäisen päivän tuen määrästä viimeisen päivän määrään, joka voisi olla sama kuin kassoihin kuulumattomien työmarkkinatuki. Kun tuen määrä laskisi alusta lähtien, päivä päivältä, myös työllistymisen kannustimet jakaantuisivat tasaisemmin. Tiedon reaaliaikaisuutta hyödyntämällä vastaavanlainen kynnyksetön mekanismi on helposti toteutettavissa lähes kaikkiin määräaikaisiin sosiaaliturvan muotoihin. Lineaarisilla siirtymillä säästyttäisiin paljolta inhimilliseltä kärsimykseltä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Perustulo koko kansalle, niin ei tarvittaisi näitä monimutkaisia laskutoimituksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset