Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Lakeja ei tarvita, sosiaalinen paine poistaa vihapuheen somesta ajan myötä

Sisäministeriön asettama työryhmä ehdottaa raportissaan nk. vihapuheen kitkemiseksi useita vähintäänkin kyseenalaisia toimia. Nyt tarvitaan malttia. Sananvapaus on arvoista tärkeimpiä ja sosialisaatio korjaa yksilöiden käyttäytymistä, kun muutokselle vain annetaan aikaa.

Internetin ja somen myötä on avautunut arvaamaton pandoran lipas. Aikaisemmin yksityisissä tiloissa tuttavien kesken esitetyt jupinat, angstit ja tunteet purkautuvat nykyteknologian avulla julkisuuteen kaikkien kauhisteltaviksi. Harkitsemattomat lausunnot, jotka ennen jäivät hirsiseinien sisälle ja levisivät korkeintaan juoruina oman kylän alueella saattavat somen myötä nousta valtamedioiden lööpeiksi. Historian saatossa agressiivisesti ja epäsosiaalisesti yhteisöä kohtaan käyttäytyvät persoonat palautettiin ruotuun saunan takana ja vaikeimmissa tapauksissa eristämällä yksilö yhteisöstä omaan metsätorppaansa puhisemaan. Kuinka sitten hillitä mobiilaiteella koko maailman tavoittavaa puhujaa, jonka sanomiset loukkaavat yhteisön muita jäseniä? Yllättäen, menetelmä on aivan sama: sosialisaatio.

Sosiaalisten medioiden synty ja kehitys on nuori ilmiö. Jo aikuisikään ehtineiden ihmisten ja some-aikakautena syntyneiden tapa hahmottaa uusien teknologioiden mahdollisuuksia ja uhkia eroavat toisistaan. Nyt Facebookissa ja Twitterissä mellastavilla keski-ikäisillä vihaa puhkujilla ei ole lapsuudessaan ollut mahdollisuutta oppia, kuinka uusia viestintäalustoja voi käyttää rakentavaan keskusteluun.

Ihmisten sosiaalistuminen yhteisön normeihin on vahvimmillaan lapsuudessa. Vanha koira taas ei helposti uusia temppuja opi. Nämä ovat ihmistieteiden moneen kertaan todistamia pääsääntöisiä lainalaisuuksia. Siksi nk. vihapuheen hillitseminen lainsäädännön keinoin ei ole tarpeellista. Toimenpiteet, toiveet ja valistus on syytä suunnata lapsiin ja nuoriin. Uudet sukupolvet pitävät keskenään huolen, että sosiaalisen paineen avulla verkoissa käytävät keskustelut maltillistuvat ja sivistyvät. Me vanhemmat sukupolvet voimme jatkaa vihaista puhisemistamme mullan alla.

Lait ja säädökset ovat tärkeä osa oikeusvaltion toimintaa. Niitä ei tule käyttää perustavanlaatuisten oikeuksien, kuten sananvapauden rajoittamiseen. Vain vapaus ja sosiaalinen vastuu ovat kestäviä keinoja muuttaa yhteiskuntaa paremmaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olen samaa mieltä siitä, että sivistynyttä käyttäytymistä ei voi saada aikaan lailla. TV-viihteeseen tuli tavaksi käyttää mahdollisimman brutaalia ilmaisua. Katsojat tirskuivat kun joku haukkui toista mahdollisimma karskisti ja käyttäen mahdollisimman alatyylisiä ilmaisuja.

Käsikirjoittajat ja taiteilijat ovat mielestäni vaikuttaneet yleiseen käyttäytymiseen. Annetaan mallia.

Sama pätee myös väkivaltakäyttäytymiseen. Joka ilta TV näyttää väkivaltaa filmeissä ja dokumenteissä. Ohjelmapäälliköt kuvitteleva, että väkivalta on katselijoiden mielestä viihdettä. Ehkä niin onkin jos sellaisella saadaan suuret katsojaluvut ja mainostulot.

Taiteella on suuri merkitys ihmisten käyttäytymiseen. Siksi odotan koska tulee näytelmiä ym. joissa vihapuhe ja väkivalta esitetään halveksivattavana ja tuomittavana käyttäytymisenä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Itse pidin muutama vuosi sitten tulleesta sarjasta "Karjalan kunnailla". Se oli hyvin tehty ja kaunis näytelmä, jossa ihmismieli oli tervehenkinen.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Blogisti unohtaa sen, että kyläyhteisöön verrattavaa yhteisöllisyyttä ei enää ole, vaan on erilaisia kuplia, joitten sisällä hengataan samanmielisten kanssa. Näiltä tulee "vihapuheelle" vain kehuja.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/ei-isis-...

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Blogisti unohtaa sen, että kyläyhteisöön verrattavaa yhteisöllisyyttä ei enää ole, vaan on erilaisia kuplia, joitten sisällä hengataan samanmielisten kanssa. Näiltä tulee "vihapuheelle" vain kehuja.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/ei-isis-...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Vihapuheen (ja aika monen muunkin puheen) kohteeksi joutuminen on sen verran raskas taakka kohteena olevalle henkilölle, että on tervetullutta että yhteiskunnalla on sopiva kattaus lakeja olemassa, joiden nojalla on valtuudet puuttua asiaan tehokkaasti ja nopeasti, jos tarve vaatii. Liberalismin ongelmat tulevat yleisesti ottaen vastaan aina siinä kohtaa, että väliinputoajat ja uhrit jäävät vaille yhteiskunnan suojaa, kun on päätetty että yhteiskunta ei puutu asioihin mitenkään.

Blogistin ajatuksena on, että vihapuhetta ei tarvitse kontrolloida, koska muut ihmiset sitten vain vastaavat siihen omalla vihapuheella. Ja varmaan ensimmäinen osapuoli kavereineen taas vastaa samalla mitalla takaisin. Siinä on sitten vihapuhetta kyllikseen. Sellaisia keskustelufoorumeita on joskus näkynytkin, jossa moderointi on ollut löysää tai olematonta. Sellaisista väki kaikkoaa miellyttävämpiin foorumeihin, joissa ylilyöntien moderointi pitää sosiaalisen vuorovaikutuksen siistinä.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Moderointia on toki aivan oma asiansa. Yksityisellä palveluntarjoajalla on oikeus moderoida tai jättää moderoimatta. Ja niin kuin kirjoitit, aina voi vaihtaa toiseen palveluun, jos jotain moderoidaan omaan makuun liian vähän tai liikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset