Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Vaalien jälkeen vapautesi viedään

  • Vaalien jälkeen vapautesi viedään

Gallupit näyttävät, että vaalien jälkeen et syö lihaa tai juo maitoa, et lämmitä takkaa, et saa ajaa autollasi, et saa saa päättää lastesi hoidosta, et saa osoittaa tunteitasi somessa, verkkojasi valvotaan ja työllä ansaitsemasi rahat jaetaan muiden käytettäväksi. Tätäkö sinä haluat?

Yksilön-, sanan- ja elinkeinonvapauksien kannattajana olen seurannut kilpailevien puolueiden vaalilupauksia ja ehdotuksia tulevan vaalikauden toimenpiteiksi. Ehdokas ja puolue toisensa jälkeen astuu julkisuuteen lupauksillaan parantaa maailmaa. Pääsääntöisesti keinot ovat rajoitteita, sääntöjä tai tulonsiirtoja. Niiden positiiviset vaikutukset jäävät arvailujen varaan mutta varmaa on, että vapauksiasi elää omaa elämääsi tullaan näidenkin vaalien jälkeen rajoittamaan.

Kukaan meistä ei pärjää yksin. Aikakaudesta ja yhteiskuntarakenteesta riippumatta ihminen sekä kaipaa että on sidottu yhteisöönsä. Tästä huolimatta on niin, että ihmiselämän kaksi merkittävintä piirrettä ovat yksilönvapaudet ja itsemääräämisoikeudet. ​Ilman vapautta määrätä itse omasta elämästään elämä on vain juuri ja juuri elämisen arvoista. Elämä on yksinkertaisesti aivan liian kallisarvoinen ja lyhyt elettäväksi muiden asettamien pakottavien ja usein pikkumaisten normien alaisena. On myös niin, että vain itsenäisten ja vapaiden yksilöiden ympärille voi rakentua vahva yhteisö ja yhteiskunta.

Kuten YLE:n vaalikoneesta poimittu kuva puolueiden arvoista kertoo, yksilön vapauksia ja vastuita vaaleissa puolustaa yksi puolue ylitse muiden. Liberaalipuolue on johdonmukaisesti mieltä, että Suomen lakien pitäisi nykyistä vapaammin antaa ihmisten tehdä omat ratkaisunsa ja kantaa niiden seuraukset. Miksi alistua holhottavaksi ja muiden mielipiteiden vangiksi, kun voisit elää omaa elämääsi ja päättää asioistasi itse?

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen eduskuntavaaliehdokas Helsingissä numerolla 73.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset