Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

On kolmenlaista maahanmuuttoa, lisättävää, rajoitettavaa ja lopetettavaa

Suomeen voi muuttaa työn perässä, humanitaarisin perustein tai laittomasti. Kahdessa kolmesta on sekä hyviä että huonoja puolia. Yhdessä on vain ja ainoastaan huonoja puolia.

Työperäinen maahanmuutto rikastuttaa suomalaista kulttuuria. Vain jääräpäisimmät impivaaralaiset vastustavat vieraista kulttuureista saapuvia, jotka tuovat mukanaan osaamista, pääomaa ja kansainvälisiä verkostoja. He tuovat mukanaan myös lähtömaidensa kulttuurisia piirteitä, joka näkyy kaikille arjen avartumisena. Vaarakin piilee. Eri lähtökohdista saapuvien tilannetta ei saa hyödyntää kaksien työmarkkinoiden luomiseksi. Pelisäännöt tulee olla kaikille samat.

Humanitaarinen maahanmuutto on länsimaiden tapa auttaa hädänalaisia, kantaa globaalia vastuuta ja vähentää elintasoeroista johtuvia omatunnontuskia. Ajatus on kaunis ja eettis-moraalisesti positiivinen. Mutta kuten tiedämme, humanitaarisen maahanmuuton aiheuttamat riskit ja lopputulemat on otettava vakavasti. Lähtömaiden epävakaus näyttää seuraavan tulijoiden perässä eikä hyvinvointivaltion talous kestä muuttajia määräänsä enempää. On tulijoidenkin etu, että resurssimme riittävät tarjoamaan heille kotoutumispalvelut, koulutusta ja työtä integraation mahdollistamiseksi.

Laiton maahanmuutto herättää ajatuksen yön pimeydessä rajan yli hiipivästä siirtolaisesta. Suomessa laiton maahanmuutto tarkoittaa useimmiten työn perässä muuttaneiden ja humanitaarisin syin saapuneiden jäämistä maahan, vaikka lupa oleskeluun on lakannut. Joidenkin mielestä laittomuuskin voidaan sallia humanitaarisin perustein, mutta laittomat lähtökohdat eivät ole kestävä perusta maahanmuutolle. Lakien ulkopuolella eläminen myös ruokkii lisää laittomuuksia.

Meidän kansalaisten tehtävä ei ole palkita tai rangaista eri tavoin maahan muuttavia maahanmuuton perusteista. Kaikilla on tarve ja oikeus etsiä parempaa elämää. On poliitikoiden tehtävä luoda järjestelmä sellaiseksi, että maahanmuuton syyt ovat arvojemme ja lakiemme mukaisia. Sanomattakin on selvää, että kansantaloudelliset seuraukset tulee huomioida.

Meidän tulee tehdä kaikkemme työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi, rajoittaa humanitaarista maahanmuuttoa ja katkaista laittoman maahanmuuton reitit kokonaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka kannattaa vapaata maailmaa ilman rajoja, tietää toteutuksen olevan käytännössä mahdotonta ja uskoo järkevän keskitien löytyvän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Liberaalit ajatukset elävät, mikä on hienoa.

Hyvä että edes joku yrittää tuputtaa järkeä kaikenkaisten typerien jäykkien ideologisten mallien sekaan.

Blogistin esittämät ajatukset ovat ainakin suurimpiirtein oikein ja järkeviä. Hienosäädöt ovat niin pieniä ja merkityksettömiä ettei niistä kannata juuri ryhtyä kinaamaan, kun päälinjat on näin selkeästi ja oikein esitetty.

Valitettavasti tähän ideologisten maailmankatsomusten hallitsemaan politiikan maailmaan on lähes turha yrittää tuputtaa sekaan mitään järkeä, sille ei ole siellä tilaa, mutta toki yrittää aina pitää, siitä kiitos blogistille.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan suureksi osakseen hyvä kirjoitus kuten Vihavainen totesikin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mielestäni tähänastinen keskustelu on pyörinyt juuri näiden asioiden ympärillä.

Harva vastustaa työperäistä maahanmuuttoa joka parantaa huoltosuhdettamme. Laiton maahanmuutto on se ongelma, keskustelu vain monesti lähtee harhateille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Laiton maahanmuutto on se ongelma, keskustelu vain monesti lähtee harhateille."

Valitettavasti joidenkin keskustelutaidot ovat sellaiset että lähdetään liikkeelle vihapuheista, eikä niistä tule loppua, eikä niistä koskaan päästä minnekään etememään.

Tämä blogistin puheenvuoro sen sijaan lähtee siitä mistä pitää, se on asiallinen, eikä siihen ole mitään lisättävää. Se on muuten sama kuin tämän päivän käytäntö, mitä se on nyt kyllä onkin vähän Halla-aholaisuudella terästetty, mikä on valitettavaa.

Lait toki pitää uudistaa siltä varalta ettei uusi provosoitu tai provosoimaton hallitsematon muuttoaalto koskaan pääse liikkeelle pitkin Euroopan maanteitä ja rautateitä. Sitä lakia toki valmistellaan EU- tasolla, niinkuin pitää, eikä se siellä koskaan ole helppoa.

Ennen lakien valmistumista on ryhdytty väliaikaisiin toimiin, kutan maksamaan Turkille leirien ylläpidosta. Tuleehan ongelman hoito sillä tavalla vähän halvemmaksikin, eikä poliittinen hinta xenofobisessa Euroopassa ole yhtä mittava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset