Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Sini-punahallitus olisi työttömälle katastrofi

Tuoreiden gallupien valossa yksi vaalien jälkeinen vaihtoehto on sini-punahallitus. Sillä saattaa olla hyviäkin puolia, mutta työttömien kannalta se olisi katastrofi, jos/kun puolueet jatkavat nykyisillä linjoillaan.

Työttömät ja eri syistä osa-aikaisia töitä ja pätkätöitä tekevät jäävät sini-punahallituksessa aina ns. puun ja kuoren väliin. Ilman vaikutusmahdollisuuksia heidät ensin suljetaan ulos työmarkkinoilta ja sitten rangaistaan ulkona olemisesta.

Punaisella puolella on läheiset suhteet ammattiyhdistysliikkeisiin. Tästä seuraa, että he ajavat politiikassaan työelämässä olevien etuja mm. vaikeuttamalla työmarkkinoiden ulkopuolelle olevien mahdollisuuksia kilpailla työpaikoista, eli saada töitä.

Seurauksena koalition sininen osapuoli alkaa kehittelemään erilaisia kannustimia ja rangaistuksia punaisten työelämän ulkopuolelle sulkemille. Ilman omaa syytään työttömänä olevia ajetaan tyhjänpäiväisille kursseille, rangaistaan sosiaaliturvan leikkauksilla ja teetetään töitä ilman korvausta.

Yhteisen hyödyn sinipunaiset ovat löytäneet ilmaistöistä. Työttömiä hyödynnetään häpeilemättä osapuolia lähellä olevien organisaatioiden ilmaistyövoimana. Punaiset perustelevat ilmaistöitä osallistamisella, siniset aktivoinnilla. Yhtä kaikki, kymmenet tuhannet ihmiset tekevät vuosittain töitä ilman palkkaa.

Se on väärin.

 

Kirjoittaja on helsinkiläinen Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, jonka mielestä työmarkkinat pitää vapauttaa ja työttömien rankaiseminen huonosta politiikasta tulee lopettaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

1) Sinähän tiedät, minkä arvoinen teksti on, kun sen kirjoittaja sitä itse suosittaa, kuten teit.

2) Sininen osasto toivottavasti pääsee omalle paikalleen oppositioon.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Kiitos kommentista. Eihän sellaisia tekstejä kannata kirjoittaa, joita ei itsekään luettavaksi suosittele :)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tuo on kyllä niin totta. Tähän asti oikeisto on lähinnä halunnut kaventaa työttömien toimeentuloa korvauksia leikkaamalla ja on siinä varsin hyvin onnistunut. Sosiaalidemokraatit puolestaan ovat kunnostautuneet tempputyön luomisen ja siihen usuttamisen areenalla. Nyt nuo kaksi päälinjaa halutaan yhdistää siten, että tempputyöhön tai palkattomaan orjatyöhön osallistumisesta tehdään nykyistäkin tiukemmin pakollista. Tästä on vaikea ennustaa seuraavan muuta kuin isoja ongelmia. Meillä vaikuttaa nyt kuitenkin lähes uskonnollinen työmoralistinen lahko, joka saarnaa vastikkeellista perusturvaa ymmärtämättä lainkaan sosiaalipoliittisen kentän hankalia käytännön ilmiöitä, jotka ovat viime aikoina vain pahentuneet. "Laiskoille" niskalaukauksia jakava moralismi on vihonviimeinen tapa käsitellä näitä olkoonkin, että isossa kuvassa menemme kaikki, myös nk. hyväosaiset kohti tietynlaista orjuutta. Psykohistorioitsija Juha Siltala on tästä kirjoitellutkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset