Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Näin valta viedään meiltä kansalaisilta askel kerrallaan

Olet ehkä huomannut, kuinka valta karkaa kunnilta maakuntiin, maakunnista valtiolle, valtiolta Eurooppaan ja Euroopasta globaaleille elimille? Suunta on täysin väärä. Tarvitaan enemmän lähidemokratiaa ja kansalaisille vapaudet ja valta päättää itse omista asioistaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kirjoitus julkaistiin eurooppalaisissa medioissa 5.3.2019. Tekstissään Macron peräänkuulutti mm. uutta virastoa suojelemaan demokratiaa. Huoli liberaalin demokratian tulevaisuudesta on todellinen, mutta monet Macronin ehdotukset ovat sellaisia, joiden ansiosta valta päättää omista asioistamme pienenee entisestään. Valta karkaa.

Kunnista maakuntiin. Nykyhallituksen Keskustan ja Kokoomuksen johdolla ajama maakuntauudistus olisi yksi askel. Kuntapalveluiden maakuntiin siirtymisen kautta valta päättää mm. lähipalveluiden laadusta, tuottajista, sijainnista ja kustannuksista katoaisi kuntalaisten ulottumattomiin.

Maakunnista valtiolle. Maakuntien toteutuessa ja vallan kadotessa kunnista tulee muistaa, että maakuntia sitovat kansallisen tason päätökset tehdään eduskunnan toimesta. Maakunnilla ei olisi esim. verotusoikeutta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunnilta maakunnille valunut valta karkaa valtion virkamiehille ja eduskunnalle.

Valtiolta Eurooppaan. Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen EU:n koneistoa, budjettia ja toimivaltaa on kasvatettu moneen otteeseen. Uusia virastoja perustetaan, taloudellista yhteisvastuuta suunnitellaan. Direktiivi toisensa jälkeen Suomi luovuttaa suvereniteettiaan EU:lle.

Euroopasta globaaleille elimille. Jo nyt on nähtävissä, että valtaa pyritään hivuttamaan vieläkin kauemmas. Oma-aloitteisesti ja Euroopan Unionin edesauttamana kytkeydymme kansainvälisiin, globaaleihin sopimuksiin. Ilmastonmuutoksen ja siirtolaisongelman varjolla valtaa yritetään siirtää kansalaisilta ja kansallisvaltioilta YK:n kaltaisille globaaleille yhteistyöelimille.

Jokaisen valtasiirtymän jälkeen meillä kansalaisilla on koko ajan epätodennäköisemmät mahdollisuudet vaikuttaa itseämme koskeviin päätöksiin. Valta keskittyy yhä harvempiin käsiin. Kuka kantaa vastuun huonoista päätöksistä?

Vallan mukana katoavat rahat. Niin kuin historia osoittaa, yksikään hallintokoneisto ei perustamisensa jälkeen ole koskaan vapaaehtoisesti pienentynyt. Vallan siirtymisen tueksi tarvitaan aina uusia ylätason virastoja, joiden rahoittaminen on meidän työtä tekevien ihmisten vastuulla. Tämä tarkoittaa käytännössä yhä kiristyviä veroja ja heikompaa ostovoimaa. Vallan mukana katoavat siis myös kansalaisten rahat.

 

Kirjoittaja on helsinkiläinen Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka kannattaa lähidemokratiaa ja kansalaisten vapauksia päättää itse omista asioistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuntademokratia ei toimi yhtään sen paremmin yksilön kannalta kuin valtionkaan. Kuntalaisen vaikutusmahdollisuudet kunnan päätöksentekoon ovat olemattomat ja vaativat hillittömiä ponnistuksia onnistuakseen. Vain kansalaisverkostojen ja järjestötoiminnan kautta pystytään vaikuttamaan kuntapäättäjiin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmana on ollut aina se, ettei pienempien kuntien äänimäärät riitä sairaanhoitopiirien valtuustoissa muuttamaan kehityksen suuntaa. Näin sairaanhoitopiirien päätöksentekoa on ohjannut isoimpien kuntien sulle-mulle -politiikka. Keskittymisessä ei ole otettu maakunnan kokonaisetua huomioon, vaan kuntapolitikointi on ajanut järkevän sijoittamisen edelle. Tästä hyvänä esimerkkinä olkoon vaikkapa valtakunnan maa-alueiden reunoille rakennetut keskussairaalat Helsingissä, Kotkassa, Turussa, Oulussa ja Vaasassa. Keskustojen liikenneruuhkiin tai Kotkan ja Helsingin kaltaisiin niemiin ei kiireellistä palvelua tarjoavia keskussairaaloita pitäisi sijoittaa.

Minusta keskitetty maakuntahallinto on kuntapolitikointia parempi ja tasapuolisempi ratkaisu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset