Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Miksi valtio velvoittaa ihmisiä tekemään ilmaiseksi töitä?

Hyvinvointivaltion toimintoihin on juurtunut lukuisia keinoja velvoittaa ihmisiä tekemään työtä ilman palkkaa. Julkisen sektorin on ryhdyttävä elämään suu säkkiä myöden, velvoittavat ilmaistyöt on lopetettava ja työstä on maksettava aina markkinoiden mukainen korvaus.

Karuin esimerkki valtion tavoista teettää ilmaistyötä on puolustusvoimat. Asevelvollisuuden myötä kaikki ikäluokan miehet kutsutaan. Kieltäytyä ei voi kuin rangaistuksen uhalla. Korkein oikeus on myös aivan oikein linjannut tuoreissa ratkaisuissaan, että vain miespuolisten pakottaminen asepalvelukseen on sukupuolia eriarvoistavaa. Käytäntö on siis jo tiensä päässä. On aika miettiä uusia, terveitä tapoja varmistaa maanpuolustus. 

Toinen esimerkki on asepalvelukselle vaihtoehtoinen siviilipalvelus. Palvelus on yhtälailla eriarvoistava ja lisäksi sillä on vakavia vaikutuksia mm. työmarkkinoiden toimintaan. Julkisen sektorin toimijat hyödyntävät häpeilemättä maanpuolustuksen varjolla tuotettavaa ilmaista miestyövoimaa. Miehiä rekrytoidaan kuten ammattilaisia ja heitä hyödynnetään vaativissakin tehtävissä. Vuosittain menetään satoja miestyövuosia ja nuorten miesten oman elämän suunnittelu viivästyy.

Kolmas esimerkki on TE-toimistojen työllistämistoimenpiteet, joiden kautta julkisen ja kolmannen sektorin palveluihin valutetaan ilmaista työvoimaa. Osallistamisen varjolla työttömiä velvoitetaan karenssien ja etuuksien alentamisen uhalla työskentelemään muutaman euron päiväpalkalla tehtävissä, joissa heillä ei pääsääntöisesti ole jatkamisen mahdollisuuksia, sillä uusi ilmainen työntekijä on vain parin lomakkeen täytön päässä.

Nostetaan neljäntenä vielä julkishallinnon tehokkain ilmaistyön lähde, korkeakouluharjoittelijat. Muista mainituista poiketen harjoittelu on vapaaehtoista ja on usein opiskelijallekin hyödyllistä. Järjestelmän negatiivinen puoli on, että sekin vääristää työmarkkinoita ja aiheuttaa menetettyjen työvuosien muodossa julkisen sektorin piilokuluja, joita kukaan ei seuraa. Julkishallinnon toimipisteissä on suuri määrä tehtäviä, joissa kierrätetään harjoittelijoita vuosi toisensa jälkeen.

Kaikkien edellä mainittujen ja mainitsematta jääneiden ilmaistyön muotojen vaikutukset ihmisten elämiin, työmarkkinoihin ja kansantalouteen ovat valtavat. Tuhansia ihmisiä on vuosittain poissa yksityisen sektorin töistä. Pahimmillaan koulutetut ammattilaiset ovat ilmaisen työvoiman tarjonnan takia työttöminä. Lisäksi suurin osa mainituista ilmaistöistä ei vie ihmisiä eteenpäin.

Vai miltä tuntuisi olla osa työyhteisöä, jossa kaikki muut saavat reilun korvauksen ajankäytöstään, mutta itse teet työsi ilmaiseksi, koska valtio niin velvoittaa? Lisäksi tiedät saavasi lähteä jaksosi päätteeksi. Kuulostaako tällainen osallistaminen voimaannuttavalta?

Kaikkia julkisen sektorin ilmaistyön muotoja tulee heti ensi vaalikaudella tarkastella kriittisesti. Julkinen sektori toimikoon budjettiensa raameissa, tervehdytetään työmarkkinat ja maksetaan työtä tekeville ihmisille työstä ihan oikeaa palkkaa. Kansalaisten yhdenvertaisuus vaatii sitä.

Miltä sinusta tuntuu/tuntuisi tehdä töitä ilmaiseksi valtion pakottamana?

 

Kirjoittaja on helsinkiläinen Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka on mieltä, että työstä pitää saada aina markkinoiden mukainen reilu korvaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Lobbarit ovat saattaneet harhauttaa hyväuskoisia poliitikoita uskomaan, että ilmainen työ auttaa opiskeljoita ja työttömiä. Mutta kun poliitikoiden kiinnostus eikä osaaminen ei ulotu enää käytännön lainsäädäntöön, niin tässä sitä ollaan kun lait ovat kirjoittaneet muut kuin poliitikot. Siis poliitikot mielellään mekastavat ja pitävät palopuheita mutta tuohon se heidän osaltaan jää ja muut laativat lait sekä porsaan reiät.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Unohdit vanhemmat. Heidäthän on velvoitettu elättämään ja huoltamaan tekemäänsä jälkikasvua 18-vuotiaaksi asti. Ilman palkkaa ja monesti on ylitöitä ja monenlaisia kulujakin saattaa tulla.
Vaadin markkinoiden mukaista isän ja äidin palkkaa, jollei valtio ota näitä elätettävikseen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Totta. Työvoiman valmistaminen on mitä tärkeintä työtä.

Timo Lustig

Uskomatonta settiä. Ei ole tästä maailmasta tämän heppulin ajatuksenjuoksu. Hyvä kommentti Torsti Karurannalta.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Harvinaisen tyhmä kommenttihan tuo oli, ja juuri tyypillistä asevelvollisuusfanaatikkojen hourailua. Vanhempana olemista ei todellakaan voi verrata asevelvollisuuteen. Vanhempana oleminen ei ole pakollista eikä ketään vainota tai rangaista sen perusteella että tämä ei ole isä tai äiti.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Kannattaa ehkä kokea molemmat, niin saattaa näkökanta muuttua. Vai saatko sinä valita vanhemmat, joita käytät ja joilta pyydät rahaa? Ja tuhmia isejä jä äitejä taatusti rangaistaan.

Jone Tuominen

Aktiivimalli täyttää orjuuden tunnusmerkistön ja on siis YK:n ihmisoikeus sopimuksen vastainen.

Jokainen orja syrjäyttää yhden työntekijän jolle maksettaisiin normaalia palkkaa ja joka maksaisi veroa, eikä joutuisi elämään veronmaksajien almuilla.

Yritykset hyödyntävät härskisti systeemiä, on useita yrityksiä mm. vanhustenhuollossa jotka ovat korvanneet puolet koulutetusta väestään "harjoittelijoilla" joille palkan maksaa Kela.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset