Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Miljardöörit vai Venezuela?

Kirjoittaja Kansanuutisissa: "Mihin me siis tarvitsemme miljardöörejä? Tämän kysymyksen tarkoitus ei ole hyökätä ketään yksilöä kohtaan."

Ei ehkä olekaan. Tarkoitus on vielä vaarallisempi. Kysymyksen tarkoitus on hyökätä koko länsimaista yhteiskuntajärjestystä vastaan. Järjestelmää, joka on nostanut sadat miljoonat ihmiset köyhyydestä ja kurjuudesta, kouluttanut, sivistänyt ja tuottanut kaiken sen hyvinvoinnin, jonka keskellä elämme. 

Länsimaisia yhteiskuntia voidaan ja pitää kehittää edelleen, mutta kun kirjoittajan kannattaman vaihtoehtoisen järjestelmän tuloksia tarkastelee, voi vain ihmetellä, miksi hän haluaisi meitä rangaista niillä seurauksilla, joihin tämä järjestelmä aina vääjäämättä johtaa. Se johtaa AINA kaaokseen, jossa ei tosiaan ole miljardöörejä, ei vaurautta, ei hyvinvointia, vaan kaikki elävät köyhinä, kurjina ja vailla vapautta toteuttaa itseään. Kuka sellaista haluaa?

Miljardöörit ovat välttämätön sivuseuraus siitä, että meillä kaikilla on niin paljon enemmän. Kuin yksi osa ihmiskehoa, jonka poistaminen johtaa koko kehon kuolemaan.

Mutta saahan sitä kirjoitella. Senkin mahdollistaa samainen järjestelmä, jonka luomalle hyvinvoinnille blogistilla on ilmeisiä vaikeuksia osoittaa kiitollisuutta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka uskoo markkinatalouteen ja sen mekanismeihin ja kiittää markkinoilla toimijoita heidän luomasta hyvinvoinnista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Sosialismi epäonnistuu, koska sen halutaan epäonnistuvan. Mikään luonnonlaki epäonnistuminen ei ole, jos sallitaan sosialismiin riittävästi sekatalouden piirteitä. Sosialismista voidaan kehittää johonkin maahan sen olosuhteisiin hyvin soveltuva muoto. Siksi kansainvälistä yhtenäiskulttuuria ajavat korporatistit inhoavat sitä ja ehdottavat yksityisomisteisina esiintyvien jättiyritysten välityksellä toteutettavaa globaalia kommunismia tilalle.
Me saamme aina "sosialismin" jossakin muodossa ja blogistin kannattama miljardöörivetoinen muoto ei ole niistä paras.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Ajattelen oikeastaan samoin, mutta lähden liikkeelle vastakkaisesta suunnasta. Yhteiskuntia ei ole ilman markkinataloutta. Lukuisat esimerkit todistavat, että ilman markkinataloutta yhteiskunta taantuu ja tuhoutuu nopeastikin. Kenenkään ei tarvitse sitä erikseen haluta, niin vain käy.

Sosialismia tarvitaan terve määrä turvaamaan heikompiiosaisten asema. Mutta vain terve määrä. Kun annos on liian suuri, yhteiskunnan tuhoutuminen on lähempänä kuin sen menestyminen. Tämän menestymisen takaamiseksi meidän on hyvä sallia joidenkin yksilöiden taloudellinen menestyminen jopa reilusti yli muiden.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aikoinaan tavattiin sanoa, että sosialismi (tai kommunismi) oli hyvä aate, mutta jätkät pilasi. Olin joskus taipuvainen uskomaan tuohon. Ajan kuluessa ja historiaan paremmin tutustuessa tuo usko katosi, kun osoittautui, että sosialismin yritykset säännönmukaisesti epäonnistuvat. Olipa sitten kyseessä Sointulan tapainen pienempi sosialistinen yhteisö tai kokonainen valtio. Tavoitteet ovat monelta osin hyviä, mutta kun tarjotut keinot eivät koskaan toimi, teoriassa on vikaa. Pitää siis tarjota jotakin muuta mallia, jolla voidaan tuottaa mahdollisimman paljon hyvinvointia mahdollisimman monelle ja mahdollisimman kestävällä tavalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei ole sellaista mallia missään ainakaan toistaiseksi näkynyt.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#5:
"Ei ole sellaista mallia missään ainakaan toistaiseksi näkynyt".
Tutkimusten mukaan tämä malli jota on käytetty mm. Pohjoismaissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on, jos ei paras, niin ainakin vähiten huono tähän asti keksityistä. Tätä mallia voi tietysti parantaa, mutta huonommaksi ei kannata muuttaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

Suomi kadotti pohjoismaisen mallin EU:ssa ja viiteryhmämme on nykyään lähinnä Baltian maat.

Samuli Karjalainen

Eikös vasurisatraapit yleensä halua isoimman osan itselleen miljardöörien kansallistetusta yhteisestä omaisuudesta. Säännöstelty markkinatalous on paras vaurautta luova malli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset