Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Suomi on maailman paras maa, mutta vain jos toimit oikein

Kansainväliset tutkimuslaitokset ja vertailut kertovat, että Suomi on maailman paras maa. Tämä pitää paikkaansa, mutta vain jos kykenet kulkemaan normatiivista polkua, jonka valtio eteesi viitoittaa.

Erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa Suomea ylistetään ja rankkaudumme vertailu toisensa jälkeen kärkipaikoille, usein aivan ensimmäiseksi. Tästä voimme olla ylpeitä. Keskimääräisesti ja globaalisti arvioiden elämme turvallisessa yhteiskunnassa, äärimmäisen hyvinvoinnin keskellä.

Vertailuissa näkymättömiin jäävät keskimääräisyyden reunoilla ja ulkopuolella elävät. Kymmenet tuhannet nuoret, jotka eivät hyvää tahtovista pyrkimyksistämme huolimatta löydä paikkaansa yhteiskunnassa. He eivät käy töissä eivätkä kouluttaudu. Vaikka nuoruus katoaa nopeasti, nuoruusajan työttömyyden ja kouluttamattomuuden jäljet tulevat sävyttämään näiden nuorten koko elämää. Pahimmillaan he ajautuvat epäterveellisten elämäntapojen pariin, jäävät pitkäaikaistyöttömiksi, joutuvat asunnottomiksi, joutuvat vankilaan, kärsivät mielenterveysongelmista, alkoholisoituvat, jäävät varhaiseläkkeelle, elävät köyhyydessä ja kuolevat jopa kymmenen vuotta aikaisemmin kuin paremmin pärjäävät ikäkumppaninsa. Tämän hetken neet-nuoret ovat tulevaisuuden hoivavajeesta kärsiviä vanhuksia.

Ilmiö pitää sisällään sekä henkilökohtaisia että rakenteellisia syitä. Henkilökohtaisiin syihin kuten oppimisvaikeuksiin, mielenterveysongelmiin tai perheen sisäisiin ongelmiin vaikuttaminen on vaikeaa, joskus mahdotonta. Rakenteisiin ja ulospääsyn mahdollistaviin polkuihin taas voimme halutessamme vaikuttaa. Tämä edellyttää omien arvojemme, normiemme ja niiden päällä lepäävien rakenteiden uudelleenarviointia.

Keskeinen osa ongelmaa on keskusjohtoinen elämänpolkujen määrittely, sosiaali-insinööriys. Lapsia ajetaan kuin karjaa neuvoloista varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon tai ammattikoulutukseen, korkeakouluun tai yliopistoon ja nopeasti työelämään maksamaan veroja.

Elämäsi Suomessa tulee sujumaan loistavasti, jos pysyt tällä sinulle viitoitetulla polulla ilman harha-askelia. Mutta kuten tiedämme, kaikki eivät pysy. Eivät halua. Eivät kykene.

Suomalainen yhteiskuntarakenne vaatii täydellistä uudelleenajattelua, mitä tulee syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseen. Valtion viitoittamaan normatiiviseen polkuun on rakennettava sisääntuloväyliä ja uusia rinnakkaisia polkuja, joita pitkin myös myöhemmin heräävät nuoret voivat edetä elämässään. Kyse on vapaudesta elää omanlaistaan elämää, omien kykyjensä mukaisesti, itse asettamillaan ehdoilla, mutta koko yhteiskunnalle hyvää tuottaen.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen kansaedustajaehdokas, joka uskoo nuoriin ja epäilee, ettei kaikille heistä ole annettu reilua mahdollisuutta löytää omaa tietä yhteiskuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Valtion viitoittaman polun korkeasti koulutetuksi voi käydä ja joutua siitä huolimatta syrjäytetyksi ilmaistyöharjoittelukierteeseen...

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Totta, sellainenkin vaara on olemassa. Riski on toki paljon pienempi, mutta silti olemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset