Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Pääseekö paikallisesti sopimalla eduskuntaan?

Paikallinen sopiminen on keino sopia työehdoista itsenäisesti. Näissä vaaleissa kokeillaan, toimiiko paikallinen sopiminen kansanedustajien valinnassa. Teen sinulle vuosisadan vaalitarjouksen!

Julkistin eilen 15.1 oman eduskuntavaalikampanjani. Jos tulen valituksi eduskuntaan, lahjoitan 40000 euroa vaalikauden palkkioistani takaisin veronmaksajille. Koska kansanedustajien palkkio on kiinteä, en voi tinkiä bruttoansiostani. Siksi lahjoitan 40000 euroa hyväntekeväisyyteen, jonka kohteisiin kaikki voivat halutessaan vaikuttaa. Näin osa palkkiostani palaa takaisin sen maksajille.

Miksi näin teen? Haluan kampanjani kautta kokeilla, kuinka paikallinen sopiminen toimii käytännössä. Olen korkeasti koulutettu ja kansanedustajaksi monin eri tavoin pätevä. Toisaalta olen kansalaisille täysin tuntematon. Lähtötilanne huomioonottaen mahdollisuuteni ylittää äänikynnys Helsingin vaalipiirissä on haastava. Työpanokseni haluttavuutta on siis parannettava.

Koska edustajien palkkion maksat sinä, kansalainen ja veronmaksaja, sinulla on nyt ensimmäistä kertaa Suomen historian aikana mahdollisuus kertoa vaaleissa mielipiteesi, mikä on sopiva summa kansanedustajien palkkioksi. Annetaan markkinoiden toimia. Sama mekanismi toimii mm. julkisen sektorin hankinnoissa ja avoimilla markkinoilla ylipäätään. Laadun lisäksi pitää aina arvioida myös hintaa.

Kun vaaliuurnat aukeavat 14.4.2019, jokaisella Helsingin piirin politiikan kuluttajalla on näissä vaaleissa mahdollisuus tehdä valinta ja rationaalin kuluttajan päätös, minkä hintaiseksi arvostaa kansanedustajan vaalikauden mittaisen työn. Voivatko korkea laatu ja edullinen hinta yhdistyä? Onko win-win-tilanne saavutettavissa? Ota kantaa. Sinulla on vapaus valita!

Lue lisää: markokettunen.fi/vaalitarjous

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka uskoo markkinatalouteen ja sen mekanismeihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jep..että tällainen pohja paikalliselle sopimiselle. Kunhan vaan et pääsisi ainakaan asiasta päättämään.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Jos tulen valituksi, julkishallinnon menot pienenevät 40000 eurolla. Onko se huono asia?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Minäpä lähestyin edustuksellisen demokratian osallistumiskysymystä vielä astetta luovemmasta tulokulmasta, joka ilmentää hieman pidemmällemenevää kansalaisrohkeuttakin tai ainakin kansalaisnöyryydettömyyttä itseriittoisiin puolueisiin nähden - ks. Olen käytettävissä vaaleissa 2019 - kilpailutan puolueet! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265705-o...

Paikallisesta sopimisesta löytyy muuten epätyypillisiä huomioita täällä http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset