Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Turvapaikkajärjestelmää koskevat sopimukset on pakko laittaa jäihin

Nyt kun turvapaikkajärjestelmän huonon soveltamisen uhat ovat alkaneet Suomessakin realisoitua, on hysterisoitumisen sijasta pakko keskittyä olennaiseen. Turvapaikkajärjestelmän alkuperäinen tarkoitus on palautettava.

Turvapaikkajärjestelmä luotiin aikanaan poliittista vainoa kohtaavien yksilöiden pelastamiseen. Sen tarkoitus ei ollut pelastaa maailman köyhiä tarjoamalla heille mahdollisuus muuttaa vapaasti mihin tahansa sopimuksen ratifioineista valtioista. Sen tarkoitus ei ollut mahdollistaa massasiirtolaisuutta. Ja missään tapauksessa sen tarkoitus ei ollut luoda väylää valtioille ulkoistaa rikollista toimintaa hallitsemattomasti. Suomea sattuu nyt ja pahasti, nyt on toimittava heti.

Järjestelmän alkuperäinen tarkoitus on palautettava. Jos tämän muutoksen esteenä ovat Suomea sitovat kansainväliset sopimukset, niistä on tarvittaessa väliaikaisesti irtauduttava. Sopimusten uudelleenkäyttöönottoa on syytä harkita vasta, kun järjestelmä ei enää mahdollista sen nykyisenkaltaista väärinkäyttöä ja sen mukanaan tuomia järkyttäviä ongelmia. Kyse ei ole pienistä, yksittäisistä lieveilmiöstä. Järjestelmä on pahasti viallinen ja jollei järjestelmää kyetä pikaisesti uusimaan, se on lakkautettava kokonaan.

Mitään vaihtoehtoa meillä ei ole. Lisämäärärahat ennaltaehkäisevään toimintaan ei auta ja rangaistusasteikkojen koventaminen ei ongelmia poista. Rangaistuksen aikaan se pahin vahinko on tapahtunut, lukuisien ihmisten elämä on pilalla. Ikuisesti.

Korjataan tämä nyt heti. Laitetaan turvapaikkajärjestelmää koskevat sopimukset jäihin ja otetaan aikalisä siksi aikaa, kunnes sen vakavat valuvirheet on saatu korjattua.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka kannattaa työperäistä maahanmuuttoa ja vastustaa turvapaikkajärjestelmää sen nykyisessä muodossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä oli asiaa. Vaikka toistelen kirjoittajaa, niin silti:
Turvapaikkajärjestelmä on tarpeellinen, mutta ollakseen oikeutettu,sen uskottavuus on palautettava.
Se on tarkoitettu poliittista vainoa kohtaavien yksilöiden turvasatamaksi.
Sitä ei ole tarkoitettu maahanmuuton oikotieksi ja ohituskaistaksi.
Sitä ei ole tarkoitettu elatusautomaatiksi.
Sitä ei ole tarkoitettu epämääräisin ja kyseenalaisin perustein turvapaikkaa hakevien turvaksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Turvapaikkajärjestelmä luotiin aikanaan poliittista vainoa kohtaavien yksilöiden pelastamiseen. Sen tarkoitus ei ollut pelastaa maailman köyhiä tarjoamalla heille mahdollisuus muuttaa vapaasti mihin tahansa sopimuksen ratifioineista valtioista.»

Mikä nykyisessä turvapaikkajärjestelmässä ei täytä mainitsemaasi tarkoitusta?

Suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista ei ole riittäviä perusteita turvapaikkaan ja siksi se evätään heiltä. Osalla on, mainitsemasi henkilökohtaisen poliittisen vainon kohtaaminen, ja siksi he saavat turvapaikan.

Järjestelmä on tietenkin altis huijauksille, kuten mikä tahansa järjestelmä, ja kun motivoituneita huijaajia on paljon, osa välttämättä pääsee järjestelmän läpi. Jos muutaman turvapaikan tarpeessa olevan kyljessä pääsee yksi huijari läpi, on sitten punnittava, onko se suurempi ongelma kuin niiden muutaman hengen menettäminen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Jos muutaman turvapaikan tarpeessa olevan kyljessä pääsee yksi huijari läpi",

Ongelma on se, että yhden turvapaika tarpeessa olevanm kyljessä tuntuu muutama huijari pääsevän läpi. Suhde on väärin päin, seula on liian väljä ja prosessit hitaita. Aivan ilmeisiäkin huijauksen tunnusmerkkejä katsotaan läpi sormien, hyväksytään esimerkiksi uusintahakemuksia uusilla tarinoilla.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Turvapaikkajärjestelmä toimii pienen mittakaavan ongelmien ratkaisemiseen. Kokonaisten kansakuntien siirtelemiseen mantereelta toiselle sitä ei ole tarkoitettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset