Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Rinne tai Orpo – työttömät puun ja kuoren välissä

Vaaligallupien kahden kärki pohjustaa jo omia kampanjoitaan puhumalla pääministerivaaleista. Työttömien kannalta tilanne ei ole häävi. He ovat puun ja kuoren välissä.

Jos hetkeksi sivuutetaan kaikki puoluekentän muut värit, Sosiaalidemokraatit ja Kokoomus ovat satavuotisen, kahdenvälisen nokittelunsa aikana tulleet luoneeksi nykyiset ahtaat työmarkkinarakenteet, jossa kouluttamattomien nuorien, työttömien, pätkätyöläisten, yksinyrittäjien ja vajaatyökykyisten osa on ankea.

SDP:n liian läheiset suhteet ammattiyhdistyksiin yleisitovine työsopimuksineen estävät mainittuja ryhmiä omaehtoisesti työllistämästä itseään. Puolue työstää vallassa ollessaan lakeja, joilla pyritään varmistamaan työllisten asema ulkoistamalla rakenteellisten ongelmien toivottomuus työmarkkinoiden ulkopuolella olevien taakaksi. Itse aiheutettua ongelmaa hyvitellään sosiaaliturvan repalaisuutta paikkailemalla. Takavasemmalla päivitellään köyhien asemaa.

Kokoomuksen valtavuorolla SDP:n marginaaliin työntämille työttömille, pätkätyöläisille ja yksinyrittäjille viritellään elintasoa leikkaavia ”kannustimia”, pakollisia työvoimakursseja ja osallisuutta pakollisen vapaaehtoistyön keinoin. Itseaiheutettua ongelmaa hyvitellään luomalla työlllistämisohjelmia, joilla julkinen sektori ja kolmannen sektorin toimijat saavat edullista työvoimaa. Etuoikealla päivitellään työttömien saamattomuutta.

Kävi pääministerin valinnassa siis niin tai näin, varmaa on, että työttömien elämä puun ja kuoren välissä jatkuu. SDP:n ja Kokoomuksen ristitulessa työtön on kuin kynttilä, jota poltetaan molemmista päistä. Puolueiden nokittelun jäljiltä jää vain toivottomuuden liekillä kituva ranka, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Suomen työmarkkinat ja perusturva kaipaavat kipeästi uudistuksia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas, joka on huolissaan työttömien mahdolisuuksista parantaa itsenäisesti omaa elämäntilannettaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset