Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Sääntelyn lisääminen ei auta työttömiä, pätkätyöläisiä eikä yksinyrittäjiä

Anna Kontula kirjoitti 29.12 Aamulehdessä tärkeästä aiheesta, työmarkkinoiden sirpaloitumisesta. Olen samaa mieltä päämäärästä parantaa yksinyrittäjien asemaa. Keinoista taas olen täysin eri mieltä.

Kontula on monen muun tavoin tunnistanut sirpaleisten työmarkkinoiden aiheuttamat yksilölliset riskit. Vuokratyöläisyys, määräaikaiset työsuhteet, osa-aikatyöt, pienyrittäjyys ja satunnaiset työttömyysjaksot koskettavat monen ihmisen ja perheen elämää. Ongelmaa ei juurikaan helpota samanaikainen sosiaaliturvajärjestelmämme rikkonaisuus. Oman ja perheen elannon varmistaminen ja tulevaisuuden suunnittelu on tällaisen kaksintahoisen sirpaleisuuden vallitessa paitsi todella vaikeaa myös henkisesti raastavaa.

Aamulehden kirjoituksessa Kontulan päähuoli ovat nk. ”pakkoyrittäjät”. Ratkaisuksi yrittäjyyteen ”pakottamiselle” hän esittää, että ”kikkailua voitaisiin hillitä kääntämällä työsuhdeolettama – niin, että työ katsottaisiin aina palkkatyösuhteeksi, jos henkilö ei aktiivisesti valitse yrittäjyyttä”.

Kontula siis kääntäisi ”pakkoyrittäjyyden” pakkotyöllistämiseksi.

Niin kuin surullisen usein, ratkaisuksi itse aiheutettuun ongelmaan tarjotaan lisää samaa. Jäykkien työmarkkinoiden ongelmat ratkeavat jäykistämällä lisää? Ei toimi.

Kun pk-yrittäjät jo nykyisen sääntelyn määrällä kertovat, että työllistämisen kynnys on usein liian korkea, kuinka työllistämistä sitten helpottaisi se, että hankkiessaan mikroyrittäjän alihankkijaksi pienyrittäjä tulisi ottaneeksi riskin, että jokin viranomainen määrittelee btob-suhteen myöhemmin palkkatyösuhteeksi? Sanomattakin on selvää, että työllistämisen kynnys olisi vielä entistäkin korkeampi ja jälleen kärsijöinä olisivat samat jo nyt heikossa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset.

Päällimmäisin ongelma nimittäin on, että työmarkkinamme ovat jo nykyisellään varsin joustamattomat ja hinnan tästä joustamattomuudesta maksavat yksinyrittäjien, pätkä- ja vuokratyöläisten lisäksi työmarkkinoiden ulkopuolella olevat työttömät. Tilanne on järjetön. Samanaikaisesti työnantajat signaloivat työvoimapulasta ja jopa kymmeniä tuhansia työkykyisiä miehiä ja naisia, nuoria ja iäkkäitä on kokonaan tai osin työmarkkinoiden ulkopuolella.

Monen suomalaisen elämä ja tulevaisuus on vaikean työllisyystilanteen vuoksi vaakalaudalla. Ehdottaisin ettemme heikentäisi heidän tilannettaan entisestään suunnittelemalla uusia rajoituksia työllistymisen esteeksi. Keskitytään sen sijaan yrittämisen edellytyksien parantamiseen ja repaleisen sosiaaliturvan eheyttämiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset