Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Kansalaisaloitteita vastustava ääni mahdollistettava

  • Kansalaisaloitteita vastustava ääni mahdollistettava

Vuodenvaihteen uutinen on joidenkin etujärjestöjen pyrkimys saada ilotulitteet kiellettyä. Aloitteen kautta nousee jälleen näkyviin aloitejärjestelmän heikkoudet. Ongelma poistuisi mahdollistamalla aloitetta vastustavat äänet.

Kansalaisilla on ollut mahdollisuus nyt seitsemän vuoden ajan tuottaa lakialoitteita. 50000 henkilön kannatusrajan ylityttyä aloitteen on mahdollista edetä eduskunnan käsittelyyn. Aloitejärjestelmällä vaikuttaa olevan oma paikkansa demokraattisessa järjestelmässämme. Vaikka eduskunnan käsittelyyn etenevien aloitteiden määrä on suhteellisen pieni (3-5%), on joillakin aloitteilla jo saavutettu niiden päämäärä. Lakimuutosten ohella aloitteet toimivat loistavina yhteiskunnallisen keskustelun käynnistäjinä ja ylläpitäjinä.

Kansalaisaloitejärjestelmää on myös kritisoitu. Kovaäänisin kritiikki on kuulunut sellaisten aloitteiden kohdalla, joissa 50000 kannattajan raja on ylittynyt, mutta aloite ei joko ole aiheuttanut lakimuutoksia tai eduskunta ei ole ottanut aloitetta lainkaan käsiteltäväksi. Tämä on kuitenkin väärinkäsitys. Oikeus tehdä aloitteita ei tietenkään tarkoita, että niiden ajamat muutokset toteutuisivat tuosta vain. On nimittäin niin, että kansa ei kategorisesti aina tiedä tai ole oikeassa, puhumattakaan että 50000 hengen vähemmistön mielipide ajaisi edustuksellisen demokratian ohitse.

Eduskunnan käsittelyyn eivät kaikki aloitteet siis etene. Kokonaan toinen ja aivan yhtä vakava ongelma (jollei vakavampikin) on, että käsittelyyn saattaa edetä kannatusrajan ylittäneitä aloitteita, joilla ei kuitenkaan ole kansan enemmistön tukea. Kovaan ääneen lobbaavat etujärjestöt saavat suhteellisen helposti kerättyä aloitteidensa taakse vaaditun 50000 kannattajaa, mutta kansan tahdosta tämä 50000 kannattajaa ei tietenkään kerro mitään.

Ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu, jota lienee ehdotettu usein aikaisemminkin, mutta toistetaan se nyt vielä kerran. Kansalaisaloitejärjestelmää ja -lakia olisi hyvä uudistaa niin, että palvelussa voisi kannatuksen lisäksi ilmaista myös vastustavansa aloitetta.

Eduskunnalla olisi tämän jälkeenkin valta tulkita kannattajien ja vastustajien määriä ja joko ottaa tai olla ottamatta aloite käsittelyyn. Mahdollistamalla vastustavat äänet eduskunnalla olisi kuitenkin heti aloitteen saadessaan parempi käsitys kansan mielipiteistä. Samalla syntyisi luontevat perustelut olla ottamatta aloitteita käsiteltäväksi, jos vastustajia on kannattajiin nähden selkeä enemmistö.

 

Mitä olette mieltä? Työstäisikö joku kansalaisaloitteen, jossa ehdotettaisiin asiaa eduskunnalle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kansan mahdollisuuksia tehdä aloitteita on yritetty kaventaa ennenkin. On esimerkiksi ehdotettu tuon 50.000 allekirjoituksen rajan nostamista korkeammalle, ettei kansa turhanpäiten häiritsisi eduskunnan torkkurauhaa.

Minusta kansan aloitemahdollisuutta on päinvastoin vahvistettava ja aloitteiden tekemistä helpotettava. Olen jopa keksinyt siihen konkreettisen keinon, jonka esittelen blogikirjoituksessani

Todellinen kansanvalta edellyttää kansan aktivoitumista politiikan tekemiseen

"Se, mitä asialle voi tehdä, on perustaa uusi puolue -- kutsutaan sitä vaikka nimellä Kansa päättää -- jonka kautta aloitteita tuodaan eduskuntaan. Puolueen perustamiseen riittää 5.000 allekirjoitusta. Puolueen ainoa ohjelmakohta ja vaalilupaus on se, että puolue tekee eduskunnassa lakialoitteen kansanäänestyksen järjestämisestä kaikista niistä kansalaisaloitteista -- kustakin erikseen -- jotka ovat saaneet riittävästi kannatusta kansan keskuudessa (sanotaan näin aluksi vaikka 20.000 allekirjoitusta; tämän rajan määrittäminen on puolueen sisäinen asia), sitä mukaa kuin tuollaisia aloitteita tulee. Kyseessä ei siis ole yksi lakialoite, jossa ehdotetaan tätä periaatetta, vaan kustakin kansalaisaloitteesta kansanäänestyksen järjestämistä ehdotetaan omalla erillisellä lakialoitteella. Tällä tavalla varmistetaan myös se, että tuon kannatusrajan määrittäminen pysyy puolueen päätettävissä riippumatta siitä, mitä mieltä muiden puolueiden kansanedustajat siitä ovat.

Muita asioita koskevissa eduskunnan äänestyksissä puolueen edustajat äänestävät tyhjää. Tämä on erittäin tärkeä pointti. Mikä tahansa konkreettinen asia, jota puolue ryhtyisi ajamaan, karkottaisi pois kannattajia (koska joka asiasta jotkut ovat eri mieltä) ja vesittäisi täten puolueen varsinaista tarkoitusta: luoda kansalle suora ja jatkuvasti avoin vaikutuskanava eduskuntaan."

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ilman muuta tällaisen "vastustan" tai "en kannata" äänen antaminen pitäisi tehdä mahdolliseksi. Tulos antaisi silloin paljon oikeamman kuvan ehdotuksen kannatuksesta tai sen puutteesta. 50 000 kannattajaa on niin pieni määrä, että sen saa kokoon käytännöllisesti katsoen minkä tahansa ehdotuksen taakse jos lobbaajalla on käytössään kohtuulliset resurssit.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Juuri näin. 50 000 nimeä kansalaisaloitteessa ei todellakaan kerro riittävästi ehdotuksen kannatuksesta. Olisi jo muutamakin kansalaisaloite aiemmin kaatunut, jos olisi ollut mahdollisuus äänestää aloitetta vastaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yksi joukkue nostaa esiin muutosehdotuksensa ja siihen syntyneeseen keskusteluun saavat sitten vastustajatkin liittyä ja paras argumentti voittakoon. Pelkkä ein äänestäminen pankkitunnuksilla ei olisi kiusantekoa kummempaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Keskustelut eivät välity eduskunnalle, äänet välittyvät. Vaikka aloitteen vieminen eduskuntaan ratkaistaisiin pelkkien puoltoäänten perusteella, vastustavien äänten määrän mukaanliittäminen antaisi nykyistä oikeamman kuvan aloitteen kannatuksesta.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Kansalaisaloitteen "eduskuntarajaa" pitää korottaa ainakin tuplalla, mielellään jopa kymmenkertaiseksi. Muutoin kaikenlaiset kieltolistat ovat vaarassa yleistyä. Esimerkiksi ilotulituskielto olisi surkea päätös, sillä niiden tilalle ei tule mitään. Kunnollisen valoshow'n edellyttämät laitteet maksavat kymmeniä tuhansia euroja, joten muutaman ison kaupungin ulkopuolella ei vuodenvaihteissa nähtäisi sen kummemmin ilotulituksia kuin valoesityksiäkään.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Vastaäänet ovat hyvä idea. Itse asiassa tämä luultavasti lisäisi aloitteiden saamaa kiinnostusta ja ääniä yleensäkin. Monet äänestäisivät puolesta ja vastaan siksi, että tietävät joidenkin äänestävän vastaan ja puolesta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kyllä / ei äänestäminen voisi lisätä suoraa demokratiaa. Ehkä neuvoantavana äänestyksenä. Puolueiden valtaapitäville tällainen olisi luonnollisesti kauhistus ja vähentäisi kenties suhmurointia.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Jos osaisin tekisin kansalaisaloitteen jossa selvitettäisiin kuinka moni on sillä kannalla että näitä negatiivisia ääniä voisi myös antaa.

Risto Salonen

Ehdotusta voisi laajentaa puolueen perustamiseen kuten Väyrysen puoluetehtailuun

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Jos kansalaisaloitteita vastustava ääni on mahdollistettava, on mahdollistettava hallitusta ja puoleitakin vastustava ääni eduskuntavaaleihin.

Ettei tarvitsisi ehdolle asettua hallitusta ja puolueita vastaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kansalaisaloitteen rajaa voisi nostaa 100 000 ja samalla tehdä niistä puoluevaltaa vähentäviä eli eduskuntaa sitovien kansanäänestysten kautta (kannatan/ en kannata). Nykyisin se onnistuu myös sähköisesti. Äänestykseen käsiteltävästa ASIASTA osallistunevat ne, joita asia kiinnostaa tai koskettaa muutoin.

Ja ainahan voi tehdä erillisen vasta-kansalaisaloitteen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kokonaan toinen ja aivan yhtä vakava ongelma (jollei vakavampikin) on, että käsittelyyn saattaa edetä kannatusrajan ylittäneitä aloitteita, joilla ei kuitenkaan ole kansan enemmistön tukea. Kovaan ääneen lobbaavat etujärjestöt saavat suhteellisen helposti kerättyä aloitteidensa taakse vaaditun 50000 kannattajaa, mutta kansan tahdosta tämä 50000 kannattajaa ei tietenkään kerro mitään."

Vastaäänten mahdollisuus ei tietenkään muuttaisi asetelmaa millään tavalla. Kovaan ääneen lobbaavat kansalaisjärjestöt voivat yhtälailla masinoida vastustavia ääniä eikä kansan enemmistö koskaan osallistu aloitteisiin.

Entä jos jokin aloite saa 60 000 puoltavaa allekirjoitusta ja 15 000 ei-ääntä. Toteutuuko kansan tahto paremin kun aloite ei etene parlamentaariseen käsittelyyn?

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

60.000 kannattaa ja 15.000 vastustaa. Siinä ei vastustukselle annettaisi suurta painoarvoa.

50.000 kannattaa ja 50.000 vastustaa. Com sii. Riippuu, herättääkö kansanedustajissa intohimoja.

50.000 kannattaa ja 70.000 vastustaa. Ei taida edetä eduskunnassa. Voisi pysähtyä jo siihen, että valiokunta ei anna lausuntoa eli se ennakoisi, että aloite ei saa enemmistöä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei kai sen niin tarvitse mennä, että vastustavat äänet vähennettäisiin kannattavista äänistä. Säännöt eduskunnan käsittelyyn etenemisestä voisivat olla ihan samat kuin nytkin, mutta vastustavat äänet olisivat vain lisätietoa kansanedustajille päätöksenteon tueksi.

Petri Hämäläinen

Erinomainen idea.

Ei tosin mene läpi Suomessa jossa valtaa käyttää somevetoinen vihervasemmiston pieni ja kovaääninen vähemmistön tyrannia.

Sekä Vihreät ja Vasemmistoliitto linnoittautuvat ajatusta vastaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Naurettavaa katkeruutta. Johtunee siitä, että kämyjen kansalaisaloitteet hyytyvät alkumetreille ja niille lähinnä nauretaan. Ei niitä osata edes lakiehdotuksen muotoon kirjoittaa. Mikä siinä on, että ette saa sitä ’kansaa’ liikkeelle, vaikka luulette, että se on teidän puolellanne? Ihan turha syyttää muita, jos oma toimintakyky ja osaaminen on ihan piimää pussissa-tasoa.

Persut eivät ole valtavalla puoluelehtituellakaan saanet mitään merkittävää näkyvyyttä aikaan.

Petri Hämäläinen

Nyt menee Esalta ohi mutta looginen ajatteluhan on taitolaji.

Keskustelun kohteena ei ole persujen aloitteet vaan mahdollisuus osoittaa vastustus vasemmistofeministisia populistisia aloitteita vastaan.

Näitä ovat koululiikunnan kielto, liharuokien kielto kouluruokailussa, joululaulujen kielto kouluissa ja päiväkodeissa, ilotulitteiden kielto koirien post-traumaattisia oireiden takia jne.

Taistolaisen mädätyksen lista on piiiitkä. Milloinhan uusi kauhujen 70-luku päättyy?

Kuten kirjoittaja kysyy, milloin kansa nousee vähemmistösortajiaan vastaan ja miten tämä tapahtuu (ja tapahtuuko demokraattisessa prosessissa vai ei)?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Voi pientä. Teepä semmoinen uudenvuodenlupaus, että heti 2.1. haet apua noihin harhoihisi.
Kerrohan, missä kansalaisaloitteessa tai ylipäätään missään muuallakaan on esitetty noita muita kuin ilotulitteiden kieltoa? Sen aloitteen takana ovat muuten mm. eläinlääkärit ja lääkärit järjestöjensä nimissä. Vasemmistofeministejä?

Täyttä sekoilua muuten muistella taistolaisia. He ovat jo suunnilleen seitenkymppisiä.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

Hei Esa - kiellät siis näiden yhteiskunnallisten muutosvaatimusten olemassaolon. Valehtelua vai tyhmyyttä?

Se että teidänlaiset valehtelevat on minulle hyvin tuttua mutta siltikin keskustelutaktiikkasi on älyllisesti ja loogisesti hyvin erikoinen. Samoin kuin Stalinin vainot kieltäneillä kommunisteilla, tosiasioiden kieltäminen kun osuu useimmiten lopulta valehtelijan omaan nilkkaan.

Koululiikunnan kielto:
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/540449/Valo+Koul...

Pakollinen kasvissyönti:
http://terhikoulumies.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153...

Ilotulitteiden kielto:
https://yle.fi/uutiset/3-10571786

Joululaulujen kielto:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000509734.html

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Marko & kumppanit!

Kansalaisaloitteen ideointi oli mahdollinen vast' ikään Lausuntopalvelu.fissä, ks. alla:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Ko. osoitteessa olisi kannattanut käydä ideoimassa tätä kansalaisaloitetta.

Vinkkinä jatkoon: Seuratkaa näitä Lausuntopalvelu.fissä olevia lausuntopyyntöjä ja osallistukaa niiden kautta vaikuttamiseen. Siten voitte paremmin vaikuttaa maamme yhteisten asioiden hoitoon :)

PS. Ja toki täällä US:kin tarvitaan hyviä keskustelunavauksia ;)

Käyttäjän JesseVirta kuva
Jesse Virta

50000 vaativa aloite eduskunnan käsittelyyn. Miksei vastustamisääni vain poistaisi yhtä positiivista ääntä, siitä syntyisi tähänkin enemmän kilpailua ja innostaisi kansaa ehkä aktiivisemmin osallistumaan politiikkaan.

Jarkko Mynttinen

Kyllä, ihan kannatettava esitys. Kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa pitäisi edellyttää äänikynnyksen lisäksi joko yksinkertaista tai määräenemmistöä. Voisi myös pohtia onko 50 000 äänen kynnys riittävä, mikä ei todellakaan kerro vielä mitään sen todellisesta kannatuksesta, koska aloitteen kannattajat ovat jo lähtökohtaisesti aktiivisia asiassa ja saavat siten äänensä kuuluviin helpommin kuin sitä vastustavat mielipiteet, joita ei huomioida mitenkään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

50.000 allekirjoitusta on iso määrä — se riittäisi 10 uuden puolueen rekisteröimiseen.

Onko porukalla muuten mielipidettä siitä, pitäisikö uusien turhien puolueidenkin rekisteröiminen voida estää vastaäänillä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Puolueiden rekisteröintiä ei pidä voida estää vastaäänillä, koska puolueen perustaminen ei sinänsä vielä vaikuta lainsäädäntöön mitenkään. Siinä vasta mahdollisesti pyritään pääsemään vaikuttamaan. Kansalaisaloitteilla sen sijaan on tarkoitus vaikuttaa lainsäädäntöön suoraan ja välittömästi.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Kokonaan toinen ja aivan yhtä vakava ongelma (jollei vakavampikin) on, että käsittelyyn saattaa edetä kannatusrajan ylittäneitä aloitteita, joilla ei kuitenkaan ole kansan enemmistön tukea."

Minulle ei aukea, miksi tämä olisi vakava ongelma. Eihän muutenkaan edellytetä, että yksittäisillä lakialoitteilla olisi kansan enemmistön tuki. Edustuksellisessa demokratiassa päättäjiksi valitut voivat ehdottaa vaikka kuinka kansan vihaamia lakeja.

Juha Saari

Mahdollisuus antaa vastustava ääni olisi ehdottoman hyvä uudistus. Niinkuin tämän ilotulite aloitteenkin kyseessä ollessa, järjestöt saivat helposti 50 000 äänen kannatuksen aloitteelleen eli noin prosentilla pääsee mahdollisesti muuttamaan lakia. Ei se kuulosta ihan demokraattiselta.

Käyttäjän Elja-IlariSuhonen kuva
Elja-Ilari Suhonen

Ympäristölainsäädäntöön ja kaivoslakiin muutosta kaivaavat menkää ihmeessä allekirjoittamaan oheinen vetomuus ja jakakaa sitä eteenpäin: https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/Mi...

Sitä varten on haastateltu asiantuntijoita, tehty paljon taustatyötä kaiken relevantin tiedon keräämiseksi ja mennyt myös parin oikolukijan mankelin läpi.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Mikä aloitteessa pelottaa? Eduskuntahan voi sen äänestää nurin joka tapauksessa. Toki jo nyt useimmat haudataan valuokuntiin.

Tämä kirjoittajan ajatus kertoo lähinnä siitä, että kansalaisaloitteen ideaa ei tajuta tai sitä vastustetaan.

Pelko on käsin kosketeltavissa kuitenkin. Toki kansanedustajien aloitteet ovat myös harvinaisia.

Käsittääkseni aloitteellisuus on hyve. Parempi kuin vaieta tai tuoda tahtonsa ikävemmin tavoin ilmi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pelottaa se, että 50 000 on loppujen lopuksi aika pieni määrä ihmisiä, ja melkeinpä minkä tahansa ehdotuksen taakse saa sen verran nimiä, jos käytössä on tarpeeksi resursseja.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

No ei noita nyt paljoa ole saatu tehtailtua.

On se kumma että joku Sveitsi on maailman parhaita maita asua ja elää, vaikka siellä on hyvin pitkälle vedetty suora demokratia.

Valtakunnallisen aloitteen raja on Sveitsissäkin tuo 50000 ja asukkaitakin enemmän... 100000 allekirjausta niin se on sitten kansanäänestys ilman eduskunnan torppauksia.

Ihmeen hyvin pärjäävät.

Suomessa lampaat luottavat sokeasti paimeniinsa.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Mikä siinä pelottaa? Se, että juutalaisten joukkotuhoa tai perustuloa voisi ehdottaa kansalaisaloitteella ei pelota minua ainakaan koska eduskunta on kuitenkin välissä, tosin siellähän niitä hulluja vasta piisaakin.

Millainen kansalaisaloite sinua pelottaisi?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen avioliittolaki oli hyvä esimerkki positiivisesta lakialoitteesta, jolla oli suuri merkitys suhteellisen pienelle väestöryhmälle.

Vastustamisen taakse taas masinoitiin erilaisia uskonnollisia ryhmiä, joiden elämään uudella lailla ei ole eikä ollut mitään vaikusta, mutta jota silkka kiusanteko motivoi jopa vasta-aloitteen tekemiseen saakka.

Lait eivät läheskään aina kosketa koko Suomen kansaa, joten yleisen mielipiteen kartoittaminen puolesta ja vastaan ei silloin ole erityisen merkityksellistä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Harva aloite päätyy eduskuntaan ja aniharva menee läpi. Osa vielä uskoo järjestelmään mutta itsessään se on jo näyttänyt, että aloitteet eivät eduskunnassa kiinnosta, eikä niillä voi juuri vaikuttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset