Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Harkimon Liikkeen menetelmillä naapurisi päättää asioistasi

Hjallis Harkimon johtama Liike Nyt on kertonut menetelmikseen tuottaa päätöksiä verkkoäänestyksinä. Tämä tarkoittaa, että poliitikoiden sijasta asioistasi päättää naapurisi. Sitäkö me haluamme?

Jo jonkin aikaa on ollut trendikästä todeta demokratian ja politiikan olevan jollain tavalla rikki. Osalle politiikka on rikki, koska väärät puolueet pärjäävät vaaleissa. Toisille politiikka on rikki, koska oikeat puolueet kyllä voittavat vaalit, mutta vaalien jälkeen ne tekevät vääriä päätöksiä. Joillekin politiikka on rikki, koska he kokevat olevansa sivussa päätösten teosta. Tilalle Liike Nyt tarjoaa mallia, jossa päätökset tekee internetin välityksellä joukko X.

Kun oikein tarkkaan mietimme, kaikkia edellä kuvattuja politiikan rikki olemisen muotoja yhdistää yksi seikka. Koemme olevamme sivussa päätösten teosta, koska joku muu tekee ne päätökset jossain muualla. Ja ikävä kyllä Liike Nyt ei menetelmällään kykene tätä seikkaa muuttamaan. 

Liikkeen nettiäänestyksissä yritetään imitoida suoraa demokratiaa. Käytännössä suora demokratia tarkoittaa, että sinä et edelleenkään saa päätöksiä tehdä, vaan ne tekee puolestasi tämä joukko X. Ammattipoliitikoiden sijasta päätökset voisi tehdä vaikka naapurisi ja tuttavasi. Tällaisessa tapauksessa on toivottava, että naapurisi on asioihin perehtynyt, tuntee taustat, osaa arvioida päätösten vaikutukset, ei aja pelkästään omaa etuaan, tekee puolestasi hyviä päätöksiä ja kantaa päätöstensä seuraukset.

Itse en moiseen uskaltaisi luottaa (kaikki kunnia naapureilleni). Tosiasia on, että ainoa tapa korjata rikki mennyt demokratia on siirtää päätösvaltaa enemmän yksilöille. Demokratia ja politiikka korjaantuvat, kun antaa ihmisten päättää itse omista asioistaan. Siihen ei tarvita poliitikoita eikä naapureita. Sinä osaat kyllä päättää itse omista asioistasi.

Jos koet olevasi sivussa oman elämäsi päätöksistä, kannattaa vaaleissa pohtia liberaaleja vaihtoehtoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...poliitikoiden sijasta asioistasi päättää naapurisi. Sitäkö me haluamme?"

Eikös tuo ole se perinteinen käsitys niinsanotusta länsimaisesta demokratiasta?

Minua henkilökohtaisesti viehättää enemmän työväenluokan diktatuuri, jossa työväenluokan puolue tekee päätökset ja huolehtii siitä, että kaikilla on asiat siedettävän hyvin.

Mutta tiedän, että se ei ole nykyisen poliittisen muodin mukaista.

Nykyään käytäntönä omassa yhteiskunnassamme tuntuu olevan se, että kapitalistiluokka tekee päätökset kaikkien puolesta ja tämä alkaa vähitellen osua yhä useamman kantapäähän.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Eikös tuo ole se perinteinen käsitys niinsanotusta länsimaisesta demokratiasta?"

Ei, vaan tuo on olkiukkosi, jota koetat väittää länsimaiseksi demokratiaksi.

"Minua henkilökohtaisesti viehättää enemmän työväenluokan diktatuuri, jossa työväenluokan puolue tekee päätökset ja huolehtii siitä, että kaikilla on asiat siedettävän hyvin."

Ottaen huomioon kuinka paljon olet aikaisemmin kirjoittanut kritiikittä Pohjois-Koreasta, niin tuo ei ole mikään ihme. Olet raportoinut kaikista kissanristiäisistä, joihin Kim-Jong Un on osallistunut, mutta käsitykseni mukaan et ole koskaan kritisoinut Pohjois-Koreaa. Tosiasiassa ihailet työväenluokan diktatuuria, koska siellä SINÄ näet itsesi päättämässä muiden asioista diktaattorina.

"Nykyään käytäntönä omassa yhteiskunnassamme tuntuu olevan se, että kapitalistiluokka tekee päätökset kaikkien puolesta ja tämä alkaa vähitellen osua yhä useamman kantapäähän."

Tuo on taas olkiukkosi Kejo. Suomessa päätöksiä ei tee mikään "kapitalistiluokka", vaan Suomen eduskunta, joka valitaan kansan keskuudesta. On ihmeellistä, että suurimmilla valittajilla ei ole edes yhteiskuntaopin perusteet hallussa ja siitä huolimatta pitää kylvää epäsopua. Se osoittaa aikamoista kyynisyyttä ja tietämättömyyttä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Sitä sappea, ah! sitä sappea." Kuten Seitsemässä Veljeksessä sanottiin.

Työväenluokan diktatuurissa minua viehättää yksinkertaisesti se, että sellaisessa diktatuurissa pidetään huolta enemmistön edusta -- toisin on tässä nykyisessä kapitalistiluokan diktatuurissa, jossa pidetään huoli rikkaiden rikastumisesta entisestään vaikka sitten köyhimpien kustannuksella.

Olisi jo korkea aika itse kunkin alkaa tutustua erilaisiin diktatuureihin -- etenkin kun näyttää, että olemme menemässä kohti jonkin sortin diktatuuria. Ehkä voisimme edelleen vaikuttaa siihen, minkälaista diktatuuria kohti menisimme.

EU:lle mallia Pohjois-Koreasta informaatiosodalta suojautumisessa?

Diktatuuri ja diktatuuri

Suomi ja Eurooppa marssivat jälleen kohti fasismia ja suursotaa

Kapitalistisen yhteiskunnan käskytysketju (kuva)

Härkätaistelu (kuva)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #8

"Työväenluokan diktatuurissa minua viehättää yksinkertaisesti se, että sellaisessa diktatuurissa pidetään huolta enemmistön edusta -- toisin on tässä nykyisessä kapitalistiluokan diktatuurissa, jossa pidetään huoli rikkaiden rikastumisesta entisestään vaikka sitten köyhimpien kustannuksella."

Tuo ei ole mitään muuta kuin vallankumousnostalgiaa. Missä diktatuurissa tosiasiassa pidetään huolta enemmistön eduista? Kaikissa kommunistisissa diktatuureissa valtaan nousi pieni eliitti, joka riisti kansaa, mutta samalla pyrki propagandan kautta maalata itsestään edistyksellistä kuvaa.

"Olisi jo korkea aika itse kunkin alkaa tutustua erilaisiin diktatuureihin -- etenkin kun näyttää, että olemme menemässä kohti jonkin sortin diktatuuria. Ehkä voisimme edelleen vaikuttaa siihen, minkälaista diktatuuria kohti menisimme."

Tuohon ei ole mitään syytä. On helppoa ja halpaa väittää ilman mitään kunnon perusteita, että "olemme menemässä kohti jonkin sortin diktatuuria". Miten tämä käytännössä näkyy? Miten ihmisten oikeuksia on kavennettu? Mikä on todellinen motiivi levittää väitteitä siitä, EU tai Suomi olisivat muuttumassa diktatuuriksi.

Linkkisi eivät ole muuta kuin ideologista roskaa, jolla pyrit johtamaan muita ihmisiä harhaan. Se on äärimmäisen vilpillistä toimintaa. Linkkisi ovat joko yhden henkilön tai muutaman ihmisen vääristyneen mielen tuotetta ja ne eivät todellakaan tuo mitään hyötyä kenellekään ulkopuoliselle.

Tässä vaiheessa on hyvä vilkaista Suomen asemaa kansainvälissä vertailuissa. Democracy Indexin mukaan Suomi on täysi demokratia, kun taas Kejon ihailema Pohjois-Korea on tuolla listalla viimeisenä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Sananvapaudessa Freedom of the Press Indexin mukaan Suomen lehdistö on yksi maailman vapaimmista, kun taas Pohjois-Korea on lehdistönvapaudessa jaetulla viimeisella sijalla Turkmenistanin kanssa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_the_Press_(report)
https://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index

World Justice Projectin Rule of Law Indexin mukaan Suomen oikeuslaitos on yksi maailman oikeudenmukaisimmista maista. Pohjois-Koreasta ei ole siinä mitään tietoa, mutta ottaen huomioon Pohjois-Korean "menestyksen" aikaisemmissa kohdissa, niin se olisi taas listan häntäpäässä:

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Justice_Projec...

Tuon kaiken perusteella voidaan helposti tulla siihen johtopäätöksen, että Pohjois-Korea diktatuurina on todellista kärsimystä niille, jotka eivät kuulu sen maan eliittiin. Siksi on todella älyllisesti epärehellistä ihailla sitä maata tai sen hallintomuotoa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #10

"Linkkisi eivät ole muuta kuin ideologista roskaa..."

Tuollainen väite on silkkaa hölynpölyä -- erityisesti sellaiselta kommentoijalta, joka ilmiselvästi ei edes vaivaudu lukemaan linkitettyjä tekstejä!

Muilta osin kommenttisi ei ansaitse vastausta; varsinkin kun siihen löytyy vastaus jo noista aiemmin linkitetyistä teksteistä, joita et ilmiselvästi ole vaivautunut lukemaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #11

"Tuollainen väite on silkkaa hölynpölyä -- erityisesti sellaiselta kommentoijalta, joka ilmiselvästi ei edes vaivaudu lukemaan linkitettyjä tekstejä!"

Ylistät diktatuuria demokratiaa paremmaksi. Se osoittaa, että joko arvomaailmasi on pahasti vinoutunut tai olet tarkoituksella tullut trollaamaan ihailullasi, jota tunnet diktatuureja kohtaan.

"Muilta osin kommenttisi ei ansaitse vastausta; varsinkin kun siihen löytyy vastaus jo noista aiemmin linkitetyistä teksteistä, joita et ilmiselvästi ole vaivautunut lukemaan."

Tämä taas johtuu siitä, että sinulla EI OLE keinoja puolustaa ihailemaasi Pohjois-Koreaa. Voidaankin kysyä, että kumpi on luotettavampi; yksi höyrypäinen ihminen, joka ihailee Pohjois-Koreaa vai useiden tutkimuslaitoksien tekemät vuotuiset tilastot. Kukaan järkevä ihminen ei tuhlaa aikaansa yhden sellaisen höyrypään sepustuksiin, kun kyseinen höyrypää antaa täällä jo riittävän kuvan vinoutuneesta maailmankuvastaan.

Kejon on helppo ihailla Pohjois-Koreaa tuhansien kilometrien päästä, mutta mahtaisi ääni kellossa muuttua, jos hän joutuisi asumaan sinne alempien yhteiskuntaluokkien elintason mukaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #13

"Ylistät diktatuuria demokratiaa paremmaksi."

En suinkaan.

Koettaisit jo vihdoin lukea linkittämäni kirjoitukset ja yrittää ymmärtää, mitä niissä sanotaan. Tiedän, että se on vaikeaa ja aikaaviepää, mutta jos et halua käyttää aikaasi ja energiaasi, niin miksi ylipäätään olet täällä?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #16

Nyt sinä kyllä syyllistyt selvään älylliseen epärehellisyyteen. Ensimmäisessä viestissäsi on lainaus, johon sitten vastaat tällä tavoin:

""...poliitikoiden sijasta asioistasi päättää naapurisi. Sitäkö me haluamme?"

Eikös tuo ole se perinteinen käsitys niinsanotusta länsimaisesta demokratiasta?

Minua henkilökohtaisesti viehättää enemmän työväenluokan diktatuuri, jossa työväenluokan puolue tekee päätökset ja huolehtii siitä, että kaikilla on asiat siedettävän hyvin."

Ensinnäkin esität siinä oman olkiukkosi länsimaisen demokratian olemuksesta, Sen jälkeen sanot täyttää roskaa siinä mielessä, että YKSIKÄÄN työväenluokan diktatuuri ei KOSKAAN ole tehnyt sisäisiä asioitaan niin, että siellä olisi kaikilla asiat siedettävän hyvin. Sellaisilla mailla tapana sortaa toisinajattelijoita.

"Koettaisit jo vihdoin lukea linkittämäni kirjoitukset ja yrittää ymmärtää, mitä niissä sanotaan. Tiedän, että se on vaikeaa ja aikaaviepää, mutta jos et halua käyttää aikaasi ja energiaasi, niin miksi ylipäätään olet täällä?"

Myönnän, että olet kirjoittanut paljon, mutta kirjoituksesi laatu on kauniisti sanottuna vähintäänkin sutta ja sekundaa. Tosiasiassa olet surkea propagandisti, joka halveksii demokratiaa ja ihailee diktatuureja, kuten olet aikaisemmin jo osoittanut.

Jonkun täytyy oikaista täällä esittämäsi virheelliset väitteet, eikä niitä tee yhtään oikeammaksi se, että esität nipun linkkejä mitenkään analysoimatta niitä ja vaadit, että vastapuolen pitää lukea ne. Et edes pyri esittämään väitteidesi ydinkohtia tässä keskustelussa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"antaa päättää itse ohista asioista" Siis mistä asioista. milloin käyn kaupassa, koska otan oluet, koska menen maaten.
Eikös näistä voi päättää itse.
Kai se nyt tarvitaan eduskunta joka säätää meille yhteiset lait. Et sinä voi itse päättää laeista, jotka meitä säätelee. Mehän valitsemme sitä varten kansanedustajat. Eihän eduskunnassa voi olla tuhansia edustaja. Yksilön päätäntävalta on vain kaunista sanahelinää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ainakin kristilliset ja Pekka Puska haluavat päättää, koska ostat oluet ja kuinka vahvaa mistäkin ;)

Pekka Pylkkönen

Eihän sen tarvitse joko tai olla. Suuria muutoksia saadaan jo aikaan sillä että valtio vähentää rahoitusta kaikessa ja ihmiset lahjoittavat sitten itse tärkeänä pitämiinsä kohteisiin. Esimerkiksi yliopistoille voisi lahjoittaa, valintansa mukaan energiatekniikalle, sukupuolentutkimukseen, teologiaan tai mihin tahansa muualle. Samoin pakolaiskysymyksessä ei tarvittaisi riitelyä siitä montako maahan otetaan kun laskettaisiin yhteen lahjoitusvarat ja katsottaisiin mihin se riittää.

Se on aitoa demokratiaa että jokainen äänestää lompakollaan; luopumalla itse jostakin. Nykyinen malli jossa itse voi äänestää jotain toista maksamaan kolmannen harmonikkatunnit ei ole hyvä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suuria muutoksia saadaan jo aikaan sillä että valtio vähentää rahoitusta kaikessa ja ihmiset lahjoittavat sitten itse tärkeänä pitämiinsä kohteisiin."

Se olisi yksi tapa vahvistaa rahanvaltaa. Mutta eikö vielä parempi tapa vahvistaa rahanvaltaa ole tämä nykyinen, jossa rahan voimalla hallitaan niin tiedotusvälineitä kuin poliitikkojakin ja päätetään siitä, miten kansa äänestää ja mitä heidän valitsemansa poliitikot päättävät?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mutta eikös tuohon joukko X myös itse kuulua, tai jokainen naapuri siis myös se henkilö jota tarkoitat tuossa tekstissä?

On se ainakin lähempänä demokratiaa mitä se nyt on!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Harkimo ja Jungner ovat maksimaalisen egoismin täyttymiä. Heidän esityksensä demokratiasta ovat "trump ja ken yhdessä".

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onhan Harkimon ajatus selkeästi demokraattisempi kuin tämän päivän käytäntö. Nyt päätökset tekee puolueen puheenjohtaja. Eli hallituksen päätökset tekee viime kädessä kolme ukkelia.

On se parempi, että naapuriani kuunnellaan. Voinhan minäkin osallistua, tuskin sitä kielletään. Ainakin meille jää naapurin kanssa sellainen tunne, että meitä voimme vaikuttaa. Nuo puoluejohtajat eivät varmasti halua tietää kansalaisten ikäviä näkemyksiä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mulle on jäänyt koko Harkimon liikkeen tarkoitusperä mysteeriksi. Sen kyllä ymmärrän, että v*t*tt**, kun ei päässyt heti ministeriksi.

*) Haluaisin ostaa vokaalin

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Mielestäni Liike Nytin kansalaisäänestysmalli ei tarjoa oikeata demokratiaa. Lopputulos, joka on kyllä tai ei on aivan liian mustavalkoinen ja altis mielikuvamarkkinoinnille.

Maaliskuussa esitin parissa yhteydessä kansalaisvalmistelua (esim. http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...),jossa verkossa ei äänestettäisi vaan valtion ylläpitämällä kansalaisfoorumilla jokainen kansalainen voisi tuoda perustellut ehdotuksensa eduskunnan päätettäviksi tulevista isommista asioista (ei siis kuitenkaan mikään mielipidepalsta). Viran puolesta tehtäisiin perusaineistoista taustamuistio ja ylimalkainen runko tulevalle esitykselle, jota sitten lähdettäisiin yhdessä kehittämään ilman ennakkoehtoja. Asiantunteva virkamies kokoaisi aineistoista yhtenäisen kiteytyksen, jossa olisivat mukana myös kaikki kyseeseen tulevat vaihtoehdot perusteluineen. Näin päästäisiin irti sote-uudistuksen tapaisista tilanteista, etteivät kaikki vaihtoehdot pääse lainkaan esille vaan juntataan läpi vain yhtä ilman mitään vertailumahdollisuutta.

Totta kai ehdottamani malli on valtavasti työläämpi kuin äänestys, mutta se toisi esille vaihtoehtojen koko kirjon ja epäilemättä myös uusia ideoita. Vaihtoehtoisten linjojen kera poliitikoilla olisi paljon nykyistä paremmat mahdollisuudet objektiiviseen päätöksentekoon.

Valmisteluprosessin kesto voisi olla vaikkapa puoli vuotta ja sinä aikana eri vaihtoehdot muotoutuisivat kaikkien nähtävillä koko ajan. Jos prosessi on hyvin jäsennelty, se pysyy kyllä käsissä.

Kaiken kaikkiaan kansalaisvalmistelu tekisi päätöksenteosta avoimemman ja demokraattisemman, sillä valtapuolueet eivät voisi ummistaa silmiään vaihtoehdoilta, joita ne eivät haluaisi nähdä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tämä tarkoittaa, että poliitikoiden sijasta asioistasi päättää naapurisi. Sitäkö me haluamme?"

Älä luota naapuriisi. Anna suurkapitalistin päättää. Hän on talousasiantuntija. :-/

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Entä jos mainitsemasi "suurkapitalisti" asuu naapurissasi? Luotatko silloinkin naapuriisi vai päättäisitkö mieluummin itse omista asioistasi?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Mollatkaa vaan Harkimoa, mutta älkää unohtako puheitanne, kun itse äänestätte tulevaisuudessa oman puolueenne linjoista netissä.

Lähitulevaisuudessa (max10v) tähän perustuvaa systeemiä tullaan käyttämään jossain muotoa kaikissa suurissa puolueissa.

LiikeNyt:ssä vielä luodaan systeemiä ja tehdään virheitä, mutta kunhan lapsentaudit jäävät pois, niin huomataan että tämä onkin ihan kiva.... kunnes joku taas keksii jotain uutta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Suosittelin kirjoitustasi, mutten ole samaa mieltä tästä: "demokratia on rikki".

Valitettavasti monet väittävät tuota ja oikeasti aina ilman mitään konkreettisia perusteluja Suomen osalta.

Ymmärrän väitteen vaikkapa USA:ssa ja Venäjällä - monesta muusta maasta puhumattakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset