Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Ne tekevät sen itse - taas

Hallitus yrittää parhaillaan paikata työmarkkinoilla olevaa epäkohtaa tuomalla tarjolle lakiluonnoksen, jonka toteutuessa työmarkkinoille syntyy eriarvoistavia käytäntöjä. Lain ulottaminen vain alle 10 hengen yrityksiin on vakava ajatusvirhe. Kuten kriitikot ovat todenneet, sellaisenaan laki olisi eriarvoistava ja saattaisi vaikuttaa jopa niin, että pienten yritysten olisi aikaisempaa haastavampaa löytää työntekijöitä näiden pelätessä suuryrityksiä heikompaa irtisanomissuojaa. Eriarvoisuus koskee myös työntekijöitä, mutta eriarvoisuuden vakavuutta pienentää työntekijöiden vapaus valita työnantajansa.

 

Ja halllitus on jo toistamiseen tekemässä samaa virhettä.

 

Irtisanomislain valmistelun ohella hallitus esitti kevään kehysriihessä, että nuorten työllisyyden parantamiseksi alle 30-vuotiaiden työsopimusten määräaikaisuudelle ei enää tarvittaisi perustetta. Sinänsä erittäin kannatettava aloite, mutta kaatui samaan seikkaan, kansalaisten asettamiseen eriarvoiseen asemaan lain edessä.

 

Ja nyt hallitus siis yrittää samaa uudemman kerran.

 

Näyttää että hallitusta vaivaa lainsäädännön heikon tuntemuksen lisäksi rohkeuden puute. Molemmat mainitut kehysriihessä esitetyt aloitteet koskevat yhtälailla pieniä kuin suuriakin yrityksiä. Työnantajat kyllä tietävät yrityksen koosta huolimatta, koska työsuhde on syytä solmia määräaikaisena ja koska toistaiseksi voimassaolevana. Sama koskee irtisanomisia. On päivänselvää, että henkilöperusteisen irtisanomisen keventämiselle on yhtälailla tarvetta suurissa yrityksissä ja varmasti myös julkisella sektorilla. On toki ymmärrettävää, että edellä mainitun ajaminen näin vaalien alla olisi poliittisesti vähintäänkin haastavaa, mutta tuollaisena ehdotus ei kaatuisi muotoseikkoihin vaan mahdolliseen poliittiseen vastustukseen.

 

Jos irtisanomislaki ei ehdotetussa muodossa etene, ne tekivät sen itse. Taas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ehdottaisin, että hallitus tulee ay-liikettä vastaan ja valmistelee pärstäkerroinlakia voimaantulevaksi alle kahden hengen yrityksissä.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Eriarvoistava vaikutus lienee yhtä suuri, vaikka se koskisi pienempää määrää ihmisiä? Kaikki tai ei ketään lienee ainoa lähempää perustuslaillista tarkastelua kestävä ratkaisu.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ay-liikkeen on syytä edetä nyt varovaisesti. Se saa tuen toimilleen, jos sen katsotaan kamppailevan työntekijän oikeuden puolesta, mutta tuki haihtuu, jos ay-liikkeen koetaan kamppailevan vasemmiston vaalivoiton ja Rinteen pääministeriyden puolesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä lieventäisin vastakkainasettelua puhumalla lakon sijasta mieluummin ilmastotalkoista joilla työntekijäpuoli vapaaehtoisesti pienentää julkisen alan ja teollisuuden päästöjä sekä ruoankulutusta. Vielä kun jättäisivät muoviset "lakko"-turvaliivit Kiinasta tilaamatta, niin hyvä olisi.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Tänään 25.10 hallitus korjasi erheensä, laki ulottuisi nyt kaiken kokoisiin yrityksiin. Näin sen pitääkin olla.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/262828-uusi-irtis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset