Marko Kettunen Satunnaisia blogeja yhteiskunnasta. Teemoina vapaus ja itsemääräämisoikeus.

Kulttuurirahastojen toimintamalli myös yritysrahoitukseen?

 

Suomen Kulttuurirahasto vietti Kalevalanpäivän aattona vuosijuhlaansa. Olisiko rahastojen toimintamalli sovellettavissa myös mikro- ja pienyritysten käynnistämisen rahoittamisessa?

SKR ja vastaavat tiedettä ja taidetta tukevat rahastot ovat yksi hienoimpia toimintamalleja, joita Suomeen on satavuotisen itsenäisyyden aikana syntynyt. Lahjoitus- ja sijoitusvaroin toimivilla organisaatioilla on valtava merkitys tieteen ja taiteen mahdollistajana. SKR:n vuosijuhlassa ihmisten kansallisen kulttuurin edistämiseen tähtäävä yhteistoiminta tulee näkyväksi. Organisaation edustajat, lahjoittajat ja apurahan saajat kohtaavat juhlistaen jo saavutettua ja kannustaen tulevaa. Tänä vuonna päärahasto jakoi n. 25 miljoonaa euroa tieteen ja taiteen tekijöille.

SKR on vain yksi esimerkki työstä, jota tieteelle ja taiteelle elintärkeät rahastot tekevät. Rahastot toimivat valtion suojeluksessa ja mahdollistamana, mutta ennen kaikkea vapaaehtoispohjalta ja ilman suurta verorasitusta.  

Rahastojen sitoutuneen toiminnan lisäksi tiedettä ja taidetta tukevien rahastojen tehtävää edesauttaa lahjoitusten verovähennysoikeus. Yksityishenkilöt ja yhteisöt voivat vähentää lahjoituksen omassa verotuksessaan. Vähennysoikeus on nykyisellään rajoitettu vain tieteen ja taiteen tukemiseen. Rahoitustarpeita löytyisi kuitenkin myös yritysmaailmasta.

PK-kasvuyrittäjyys on laajalti tunnustettu yhdeksi tärkeimmistä keinoista talouden saattamiseksi nousuun ja työllisyyden parantamiseksi. Olisiko yhteisöjen ja yksityishenkilöiden lahjoituksien verovähennysoikeutta syytä laajentaa myös aloittelevien yritysten rahoittamismuodoksi?

Kun uusyrittäjien apurahamuotoisia starttirahoja kanavoitaisiin kulttuurirahastojen tapaan valtiosta riippumattoman organisaation kautta, voitaisiin aloitteville mikro- ja pienyrittäjille luoda tärkeä uusi kanava toiminnan käynnistämisen rahoittamiseksi. Valtio voisi osallistua rahaston pääoman muodostamiseen jollain osuudella, jonka jälkeen toimintaa jatkettaisiin lahjoitusten ja sijoitusten turvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset